I aldersgruppen mellom 15 og 24 år gamle svensker er hele 29 prosent arbeidsledige, opp fra 26,9 prosent i mai. Sammenlignet med fjorårets juni, da ledigheten lå på 28,3 prosent, nådde man høyere nivåer i juni i år.

Det begynner med andre ord å nærme seg nivåer som man ser i kriserammede land i Sør-Europa.

I Portugal var ungdomsledigheten på 42,1 prosent i mai, som er de ferskeste tallene fra EUs statistiske byrå. I Italia er ledigheten blant de mellom 15 og 24 år på hele 38,5 prosent og i Spania på skyhøye 56,6 prosent.

SCB understreker at juni normalt er en måned med høyere ledighet i Sverige fordi studenter har avsluttet undervisningen og dermed søker jobb for en periode.

Biter seg fast

Totalt sett står nær en halv million svensker nå uten arbeid. I juni var ledigheten på 9,1 prosent i vårt naboland. Det tilsvarer 484.000 ledige. Måneden før var ledigheten på 8,2 prosent. Går man ett år tilabke i tid var ledigheten på det samme som juni i år, nemlig 9,1 prosent. Ledigheten biter seg med andre ord fast på høye nivåer.

Til sammenligning var ledigheten i Norge på 3,5 prosent i april som er de sist tilgjengelige tallene fra SSB. Tall for mai kommer 31. juli.

I Danmark var ledigheten på 6,8 prosent i mai, ifølge siste statistikk fra EU.

Større tiltro til fremtiden

På den positive siden økte svenske husholdningers tillit til utviklingen i egen økonomi i juli, ifølge det svenske konjkunkturinstituttet.

Tillitsindikatoren for svenske husholdninger økte med 1,9 enheter i juli til 100,3. Dermed brøt man gjennomsnittsgrensen på 100, hvilket betyr at det er en positiv utvikling i husholdningenes tiltro til fremtiden.

Svensk næringsliv øker også sin tiltro til utviklingen fremover. Indeksen gikk opp med 1 enhet til 96,4. Selv om utviklingen går i positiv retning er fremtidstroen stadig lavere enn snittet på 100 og det viser at svensk økonomi fortsatt er inne i en svak periode.