37 prosent av de over 1300 spurte konsernsjefene tror på økt økonomisk vekst i verdensøkonomien i de neste 12 månedene. Det viser en ny måling fra rådgivnings— og revcisjonskonsernet PricewaterhouseCoopers (PWC).

Andelen optimister er klart lavere enn for ett år siden, da 44 prosent av konsernsjefene svarte ja på spørsmålet om de trodde på bedre økonomiske tider.

Holder seg i 2015

Konsernsjef Dennis Nally sa ved opptakten til World Economic Forum i Davos tirsdag kveld at den negative stemningen neppe har gitt seg.

— Det er trolig mer negativitet ved inngangen til 2015, sa Nally da han fremla undersøkelsen for mediene i luksushotellet Belvedere i Davos.

Store svingninger

Den nøkterne holdningen blant sjefene som styrer mange millioner arbeidsplasser, skyldes trolig minst tre faktorer:

  • De økonomiske utsiktene er høyst usikre både i eurosonen og i Japan.

  • Råvaremarkedet er preget av store svingninger. Ikke minst har den dramatiske halveringen av oljeprisene på et halvår dempet troen på stabile rammer for næringslivet.

  • Terroraksjoner og frykten for en ny kald krig demper også selvtilliten i det internasjonale næringslivet.

Konsernsjefene er mer optimistiske på egne vegne enn når de blir spurt om de store trendene og økonomiske rammene. Optimismen på egne vegne holder seg på samme nivå sammenlignet med 2014. ## Lyspunktet USA

Et stort lyspunkt for konsernsjefene er USA, der økonomien er i sterk vekst igjen og tilstandene er normalisert etter finanskrisen i 2007-2008. Det er ventet at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil vende tilbake til en strengere pengepolitikk i løpet av første halvår.

Konsernsjefene anser i den ferske undersøkelsen USA for å være det beste stedet for investeringer, fremfor Kina. I fjor var Kina på topp.

Bunnivå for Russland

Russland har ramlet ned til et bunnivå blant konsernsjefer over hele verden. Det skyldes virkningene av fallende oljepriser og sanksjonene mot Russland etter at president Vladimir Putin i fjor ga ordre om å annektere Krim-halvøya og de vedvarende krigshandlingene i Øst-Ukraina.