Tysklands mektige forbundskansler er en fremtredende gjest når World Economic Forum åpner onsdag.Torsdag går Angela Merkel på talerstolen i Davos. Det skjer samtidig med at Den europeiske sentralbanken (ESB) i Frankfurt trolig vedtar å sette i gang seddelpressen for å hindre at de 19 eurolandene i EU havner i en ny krise med langvarig prisfall (deflasjon).

Får trolig grønt lys

Nesten alle forhåndstips går ut på at ESBs sentralbanksjef Draghi får med seg et overveldende flertall i ESBs styrende organer med på massive oppkjøp av statsgjeld (statsobligasjoner) i eurolandene.

Over 90 prosent av økonomene i en Bloomberg-rundspørring tipper at Draghi får grønt lys torsdag mens 2500 toppledere i verden lytter til Merkels tale på World Economic Forum.

Minst 600 milliarder euro

Det har i lengre tid foregått forhandlinger mellom eurolandene om hvordan oppkjøpet av statsgjeld skal foregå.

Trolig blir det vedtatt en ramme for å kjøpe opp statsobligasjoner utstedt av eurolandene for minst 600 milliarder euro (5300 mrd. kr), kanskje så mye som 1000 milliarder euro (8900 mrd. kr), ifølge enkelte analytikere.

Ifølge presselekkasjer skal Draghi ha klart å sikre støtte for et kompromiss som skal hindre at skattebetalerne i eurolandene blir ansvarlig for tap på statsgjelden i andre euroland.

Dette skal skje ved at de 19 nasjonale sentralbankene i eurosonen kjøper opp statsgjeld utstedt i eget land.

ESB er sammensatt av representanter for de nasjonale sentralbankene.

Tysk motstand

Motstanden mot slik oppkjøp av statsgjeld i kriserammede euroland er fortsatt utbredt både i den tyske sentralbanken Bundesbank og i regjeringen i Berlin.

Forbundskansler Merkel brukte anledningen til å demonstrere sin skepsis da hun denne uken troppet opp på et arrangement hos Frankfurt-børsen der også ESB-sjef Draghi var til stede. I Draghis påhør kom regjeringssjefen med en klar advarsel:

— Det må forhindres at ESBs beslutninger på noe vis kan fremstå slik at det som nå gjøres i den økonomiske og konkurransemessige sektoren, kommer i bakgrunnen. Det kan skje veldig raskt at man oppfatter det dithen at det ene kan erstatte det andre. Det lar seg med sikkerhet ikke gjøre, sa den tyske regjeringssjefen.

-Trykket på en forbedret konkurranseevne for Europa må bli opprettholdt, fremholdt hun.

Setter i gang seddelpressen

Både den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) og den britiske Bank of England har siden den globale finanskrisen i 2008-09 kjøpt opp egen statsgjeld for å skape ny økonomisk vekst. Fed vedtok før jul å avvikle oppkjøpsprogrammet.

afp000828379-957Mf2KZvz.jpg Foto: MATTHIAS RIETSCHEL, REUTERS/NTB SCANPIX

Slike oppkjøp blir populært kalt å sette i gang seddelpressen for å trykke mer penger og skape mer aktivitet i økonomien.Fagøkonomer omtaler dette for kvantiative lettelser i pengepolitikken. Det er et virkemiddel som gjerne brukes i tider da rentevåpnet har mistet sin kraft når renten er senket til nær null, slik tilfellet har vært i de fleste vestlige land siden finanskrisen.

Stille i salen i Davos

Merkel er kanskje den fremste politiske lederen som deltar på årets utgave av World Economic Forum. Hun har også deltatt et par ganger tidligere, men interessen denne gang vil være ekstra stor blant de over 2500 deltagerne.

Den store hallen i kongressenteret i Davos vil garantert ikke være stor nok til å romme alle dem som vil høre hva hun sier om økonomien og sikkerhetssituasjonen i Europa.

Merkel sitter i en nøkkelposisjon, både i arbeidet med å trekke eurosonen ut av en langvarig deflasjon (prisene falt 0,2 prosent i desember) og en nye truende økonomisk nedgangsperiode (veksten var på 0,2 prosent i tredje kvartal i fjor), og i bestrebelsene på å presse Russlands tysktalende president Vladimir Putin til å finne en løsning på Ukraina-konflikten.

Puritansk prestedatter

Merkel er selv prestedatter fra det tidligere DDR. Hun blir ofte beskrevet som prototypen på den puritanske nordeuropeer som setter tæring etter næring og alltid er forsiktig med pengene og eget forbruk.

Hun bor i en vanlig leilighet i det sentrale Berlin, med et par politivakter på utsiden. Det imponerende nybygget som huser forbundskanslerens hovedkvarter noen steinkast fra Riksdagen, passer ikke helt til Merkel.

Hun er samtidig en pragmatiker. Analytikere som kjenner henne, mener at hun gradvis har innstilt seg på at ESB må få organisere massive oppkjøp av statsobligasjoner i eurosonen for å sprøyte penger inn i de nasjonale økonomiene.

Men en løftet pekefinger i retning Frankfurt kan nok komme fra Merkel i Davos.