Totalt omsatte enmannsbedriftene til gründeren og lakselusforskeren Baard Johannessen i for drøyt 56 millioner kroner med 27 millioner i overskudd før skatt.

Det er Dagens Næringsliv som melder dette.

— Det er vel noe i nærheten av norgesrekord vil jeg tro, sier Baard Johannessen (51) til avisen om omsetningen i de tre selskapene han eier, leder og er eneste ansatt i.

Har solgt over en million høyttalere

Men det er ikke primært lakselusselskapet EcoLice som bidrar med de store inntektene. Det er de små høyttalere som har gjort Johannessen rik. Music Angel Europe solgte i fjor høyttalere for over 52 millioner kroner. Overskuddet før skatt var 6,7 millioner kroner. Men det er først og fremst i selskapet Nettforsk, som sitter på alle immaterielle rettigheter og patenter, bunnlinjen er mest imponerende med 19 millioner kroner i resultat før skatt, skriver DN.

Det er vel noe i nærheten av norgesrekord vil jeg tro.

Biologen fra Lyngdal som er bosatt i Arendal har siden lanseringen i på Hovefestivalen i 2011 solgt over en million minihøyttalere og satser tungt internasjonalt.

Les også:

— Vi har solgt bra i England gjennom Tesco-kjeden. Også i Østerrike har det vært bra salg. Danmark og Sverige henger litt etter, uten at jeg vet helt årsaken til det, sier Johannessen som drømmer om å få produktet inn i de store, amerikanske kjedene, sier Johannessen til DN.

— Da kan omsetningen bli både 20- og 30-doblet. Og da klarer jeg neppe å håndtere dette alene, sier han.

Sørlendingen skal være forberedt på å bruke hele egenkapitalen han har bygget opp - 50 millioner kroner når året er omme - på kampen for lakseluspatentet.

Nær sjudobling på to år

Som Fædrelandsvennen tidligere har omtalt, omsatte han i første driftsår, 2011, for åtte millioner kroner, og ga fire millioner i overskudd. To år senere omsatte Music Angel Europe altså for nesten sju ganger mer.

En del av pengene vil han bruke til å bekjempe lus og på å redde regnskog i Rwanda.

Les også:

- Jeg kunne pensjonert meg og levd av høyttalerne, sa han til Fædrelandsvennen i november 2012. - Hvorfor gjør du ikke det da?

- Hør nå her! Jeg har brukt 25 år av mitt liv på å kjempe for mindre bruk av forurensende sprøytemidler. Skal jeg gi det opp bare fordi et patentkontor sa jeg burde skaffe meg noen penger? svarte Johannessen kontant.

Jeg kunne pensjonert meg og levd av høyttalerne.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om Johannessens kamp for å få oppdrettskonsernet SinkabergHansen til å betale for bruken av en patentert metode han har utviklet for å bekjempe lakselus.

1. desember starter rettssaken mellom partene, ifølge Dagens Næringsliv.