Tirsdag la han ut en jubelmelding på sin Facebook-side som ble innledet slik:

«JIPPI — Patentstyret har vurdert alle argumentene som ble fremlagt av innsigerne mot lakseluspatentet. Patentstyrets konklusjon: Under henvisning til det ovenstående, og i medhold av patentloven § 25, har Patentstyret tatt følgende beslutning: Innsigelsen forkastes.»

Baard Johannessen har kjempet mot påstått FN-korrupsjon og Utenriksdepartementet. De siste årene har han tatt opp kampen mot store lakseoppdrettere.

Frosset ut

I 1996 reiste Johannessen til Afrika som FN-ekspert med mål om å bekjempe store gresshoppesvermer. Han utviklet en ny og effektiv metode som kombinerte lave doser av to kjente sprøytemidler mot gresshopper. Med hans metode kunne bruken av giftige sprøytemidler reduseres kraftig.

Johannessen trodde på en lysende karriere i FN-systemet, men slik gikk det ikke. Johannessen meldte fra i UD om korrupsjonskultur. Transparency International og korrupsjonsekspert Eva Joly har gitt ham anerkjennelse for varslingen. Dagens Næringsliv brukte i 2005 ti sider på å dokumentere hans påstander. Likevel følte han seg frosset ut av FN-systemet.

Han krevde UD for seks millioner kroner i tapt arbeidsfortjeneste, men tapte saken.

Kunnskapen han hadde fra gresshoppeprosjektet overførte han til en ny og effektiv behandling av både hodelus og lakselus. Behandlingen bidrar til at man kan redusere omfanget av kjemiske stoffer. Johannesen og hans firma EcoLice fikk NHOs nyskapingspris for dette arbeidet i fjor, og han har godkjent patent på behandlingsmetoden for lakselus.

Kan ende i Høyesterett

Men flere oppdretterne har kjempet imot patentet hans fordi de mener det ikke er unikt å kombinere to ulike produkter.

Enkelte støtter imidlertid Johannessens patent.

—   Det er ingen tvil om at kombinasjonsmetoden til Baard Johannessen har spart næringen for enorme verdier, har produksjonskontroller i Sjøtroll Havbruk AS, Kenneth Samland sagt til Teknisk Ukeblad.

Nå har han altså vunnet en viktig delseier i Pantentstyret, men Johannessen tviler på at kampen er over. Han regner med at striden kan komme til å ta hele veien via tingrett og lagmannsrett til Høyesterett.

— Det blir nok litt rabalder fremover, antyder Baard Johannessen overfor Fædrelandsvennen, men legger til at han er beredt til å føre saken helt til Høyesterett om det blir nødvendig.

Mangemillionær

Det har han også råd til.

På tur i Thailand kom nemlig biologen fra Lyngdal over en liten høyttaler som kunne kobles til telefonen. Han ordnet med produksjon i Kina, lanserte høyttaleren «Music Angel» under Hovefestivalen i 2011, og vips - salget eksploderte og pengene strømmet inn. i 2012 solgte han høyttalere for cirka 40 millioner.

«Music Angel kommer godt med nå!», avsluttet Johannessen sin Facebook-melding med onsdag.