Eurolandenes sentralbank — Den europeiske sentralbanken (ESB) - oppjusterte torsdag sine anslag over den økonomiske veksten i år til 1,2 prosent.

Les også:

ESB valgt å holde renten uendret på rekordlave 0,25 prosent.

Sitter på gjerdet

ESB-sjefen Mario Draghi sa at de økonomiske og valutamessige forholdene ikke har endret seg så mye at det er grunnlag for å justere kursen.

Sentralbanken har tidligere i vinter vært bekymret for den lave prisveksten i eurolandene som de siste månedene har stabilisert seg på 0,8 prosent.

Negativ prisvekst kan forsterke og forlenge den økonomiske krisen i eurolandene. Foreløpig har ESB valgt ikke å gjøre noe for å motvirke en slik utvikling.

Ukraina-krisen

Krisen i Ukraina bekymrer foreløpig ikke Draghi.

— Fra et rent økonomisk synspunkt bør ikke krisen i Ukraina ha særlig virkning i eurosonen, sa han torsdag etter det månedlige rentemøtet i sentralbanken.

Han tilføyde at det likevel eksisterer en fare for større ustabilitet hvis krisen trappes opp og sprer seg fra regionene rundt Ukraina.

ESB er sentralbank for alle de 18 EU-landene som har innført euro som valuta.

Støttekjøp fortsetter

Heller ikke den britiske sentralbanken - Bank of England - ser grunnlag for å sette opp renten.

Banken vedtok torsdag å holde renten på rekordlave 0,5 prosent slik den har vært siden mars 2009. Bank of England kommer foreløpig ikke til å avvikle det særskilte programmet for oppkjøp av verdipapirer i finansmarkedene for å stimulere økonomien.

Vårtegn i økonomien

Det siste året har veksten i britisk økonomi igjen skutt fart, selv om produksjonen (bruttonasjonalproduktet) ennå ikke har gjenvunnet alt det tapte siden den globale finanskrisen og økonomiske nedturen i 2008-09. Et klart tegn på bedringen i britisk økonomi er fallet i arbeidsledigheten (7,2 prosent i desember i fjor) og den kraftige veksten i boligprisene.

Boligprisene stiger

Boligprisene steg 2,4 prosent i februar etter en oppgang på 1,1 prosent i januar, ifølge tall som boliglånsbanken Halifax offentliggjorde torsdag.

Prisene lå i tremånedersperioden november-januar 7,9 prosent høyere enn for ett år siden.

Halifax opplyser at bedre økonomiske utsikter, fallende arbeidsledighet og større optimisme har økt etterspørselen etter boliger, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Euroveksten øker

Den økonomiske veksten i de 18 eurolandene tok seg gradvis opp mot slutten av fjoråret.

Les også:

Samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) økte fra 0,1 prosent i tredje kvartal til 0,3 prosent i tredje kvartal i fjor, viser nye tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

På årbasis var veksten på 0,5 prosent. Det er første gang siden siste kvartal 2011 at det igjen var registrert en årlig økonomisk vekst i eurosonen.

Lav svensk rente lenge

Også i Sverige, som ikke er med i eurosamarbeidet i EU, kommer renten til å bli holdt rekordlav inntil prisveksten tar seg opp igjen.

Den svenske sentralbanken — Riksbanken - satte ned styringsrenten til 0,75 prosent i desember.

Prisveksten er lav

Konsumprisene har falt i tre av de siste fire månedene. Den underliggende prisveksten har vært lavere enn Riksbankens inflasjonsmål på 2 prosent siden slutten av 2010. Inflasjonsmål er et mål sentralbankene bruker når de bestemmer størrelsen på rentene. Målet er å holde prisstigningen stabil rundt en tallfestet prisvekst som i Sverige er satt til 2 prosent- — Vi ser for oss forholdsvis positive utsikter for veksten det kommende året og i årene som kommer. På samme tid vil vi holde rentene lave inntil inflasjonen tar seg opp, sa sentralbanksjef Stefan Ingves under en høring torsdag i Riksdagens finanskomité.

Uenige

Høringen avslørte at Ingves og visesentralbanksjef Karolina Ekholm vurderer utsiktene forskjellig, skriver nettutgaven til avisen Svenska Dagbladet.

Ingves er mest bekymret over hvordan den lave renten påvirker husholdningenes gjeld, og uttaler seg vagt om mulig nye rentekutt. Ekholm er mer bekymret for prisveksten og vil ikke stenge døren for ytterligere rentereduksjoner, skriver avisen.