— Ble skatteplikt til Norge noensinne drøftet i styret? spurte aktor.

— Nei, det er vel det denne saken handler om. At vi ikke gjorde det. Og det har vi fått svi for ganske betraktelig, svarte Kristian Siem, og siktet til de 62 millionene i ekstra skatt selskapet mener de har betalt som følge av feilen.

— Hvorfor ble det ikke levert selvangivelse i 2005- 07? fortsatte aktor.

— Vi hadde ikke tenkt på at vi hadde en skatteforpliktelse til Norge. Så enkelt er vel det, svarte Siem.

Under vitneforklaringen i sal 1 i Kristiansand tingrett ble Siem, som er eier og leder av Siem-gruppen, samt tidligere styreleder i Siem Offshore, stilt en rekke spørsmål rundt hvilken kjennskap styret hadde til skattespørsmål i perioden fra selskapets oppstart til 2008. ## - Administrasjonen hadde ansvaret

Kristian Siem, leder av Siem-gruppen og tidligere styreleder i Siem Offshore, vitnet fredag i retten i rettsaken mot Siem Offshore og administrerende direktør Terje Sørensen. Foto: Richard Nodeland

— Mitt utgangspunkt er at styret har det fulle og hele ansvaret for selskapet. Når det gjaldt skattespørsmål var det administrasjonen som hadde ansvaret. De kom med skatteplanlegging og strukturer på selskapet, fortalte Siem i retten.Han viste til at skattespørsmål generelt sett er kompliserte og krever spesialkunnskap.

- Ingen skattebehandling i styret

— Det var ingen skattebehandling i styret som sådan. Skattespørsmål ble rapportert i en viss grad, men ikke behandlet, sa Siem og fortsatte:

— Jeg reflekterte litt over dette i går. I alle de styrene jeg har sittet i de siste 40 år, i en rekke forskjellige land, tror jeg aldri vi har behandlet skattespørsmål i styrer. Det lå utover den styrekompetansen vi hadde, sa Siem, som tidligere hadde fortalt at det lå på administrasjonen ved Terje Sørensen å områ seg på riktig måte skattemessig.

Sørensen fikk for øvrig gode skussmål av Siem i tingretten og ble omtalt som en person med et verdisyn som var 100 prosent sammenfallende med selskapet.

— I verdispørsmål har vi aldri hatt noe uenighet overhode, sa Siem.

- Trodde de var opptatt av sannheten

Da Fædrelandsvennen etter vitneforklaringen spør Siem om hans syn på tiltalen, har han følgende svar.

— Jeg vil begrense meg til å si at myndighetene, ved skattekontoret og Økokrim, burde være objektive og opptatt av å få sannheten fram. Vi ser i denne saken at Økokrim har hatt vanskeligheter med å få informasjon av Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU), noe vi selv også har opplevd. SFU har gjennom to rettsinstanser motsatt seg å legge fram informasjon. Det kan gi inntrykk av at statsapparatet ikke er opptatt av å få sannheten fram, noe jeg trodde de var, svarer Siem og legger til:

— Siem offshore har vist full åpenhet, og mye av saken til Økokrim er basert på info fra oss.

Kristian Siem mener tidsbruken fra de manglende selvangivelsene ble levert og skatten betalt av Siem Offshore i 2008 til pågripelse og siktelse ble gjennomført i 2013 er så grov at det nærmest er på kant med menneskerettighetene. Foto: Richard Nodeland

— På kant med menneskerettighetene

— At det går fem år fra selvangivelser blir levert og skatten betalt, til siktelsen fremlegges; hvilke tanker gjør du deg om det?

— Det er så grovt at det nærmest er på kant med menneskerettighetene. Det bør reises spørsmål om prioriteringene og holdningene til deler av statsadministrasjonen, sier Siem.

Mandag føres de siste vitnene før aktor starter på sin sluttprosedyre.