— Fra intet har få personer, særlig Terje Sørensen, bygget opp et milliardselskap fra bunnen av. I selskapsoppbyggingen begår man en feil som gir statskassen 62 millioner kroner ekstra. På denne bakgrunn finner Økokrim grunnlag for å gi 10 millioner kroner i ekstra skatt, sa Siem Offshores advokat Kyrre Eggen i sitt innledningsforedrag på slutten av dag én i rettssaken mot det kristiansandsbaserte rederiet.

Hverken Siem Offshore ved styreleder eller dets administrerende direktør erkjente straffeskyld da rettsaken mot dem startet i Kristiansand tingrett mandag.Fra venstre: Kyrre Eggen og Harald Willumsen, begge fra Advokatfirmaet Wiersholm; Eystein Eriksrud, styreformann Siem Offshore; Terje Sørensen, administrerende direktør i Siem Offshore; og Henning Harborg, Advokatfirmaet Thomassen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Er det grovt uaktsomt at selskapet glapp i kontraktsutformingen og måtte betale 62 millioner i skatt, spurte Eggen retorisk.Som forventet erklærte både styreleder Eystein Eriksrud og administrerende direktør Terje Sørensen i Siem Offshore «ikke straffskyld» noen timer tidligere da tiltalene ble lest opp i sal 1 i Kristiansand tingrett (se faktaramme).

Interne dokumenter

Store deler av aktors innledningsforedrag ved politiadvokat Andreas Schei i Økokrim, som fylte størsteparten av første rettsdag, gikk med på å vise til en rekke interne e-poster og dokumenter som tok for seg skattespørsmål og skatteordninger for Siem Offshore etter etableringen av selskapet i 2005. — Vi ønsker å vise de vurderingene som har vært gjort innad i selskapet og hvilken informasjon de har hentet eksternt angående skattespørsmål, da vi mener de er relevante for å belyse tiltalen, utdyper Schei til Fædrelandsvennen etter retten er hevet.

- Gjort opp i 2008

For selv om tonen var avstemt og høflig da partene møttes før retten ble satt, er frontene steile. Saken kunne vært unngått dersom Siem Offshore hadde godtatt bot og inndragning av midler på til sammen 12,5 millioner kroner, utferdiget i fjor sommer.

Det ville ikke selskapet, som gjennom en børsmelding utsendt etter Økokrims forelegg ble kjent, viste til at selvangivelse ble levert og skatt og renter betalt så fort skattemyndighetene tok opp saken med dem i 2008.

Dokumentene fra Økokrim alene fylte fire fulle permer. Foto: Sondre Steen Holvik

— Razzia fem år senere

Tidsbruken til myndighetene ble også nevnt i innledningsforedraget til Eggen.

— Da feilene ble oppdaget i 2008 snur selskapet seg rundt, leverer selvangivelser og betaler 62 millioner i skatt. Så fem år senere, helt ut av det blå, gjennomfører Økokrim razzia og pågripelse. I tillegg henges selskapet ut på forsidene til Dagens Næringsliv og Fædrelandsvennen som grove skattesnytere, sa Eggen, før han la til:

— Det er gjort enkelte feil, ja, men ikke for å unndra skatt.

- Klart og grovt brudd

— Vi mener det er et klart og grovt brudd på ligningsloven. Det kan godt hende at selskapet kunne komme skattemessig gunstigere ut om man hadde organisert seg på en annen måte, men ved å operere slik man gjorde fram til man ble oppdaget, endte man i praksis opp med nullskatt, sier Schei i en kommentar til Fædrelandsvennen i etterkant.

Saken fortsetter tirsdag.