Førstestatsadvokat Marianne S. Bender hos Økokrim har tatt ut tiltalen mot Sørensen. Foto: ARKIV

— For meg fremstår saken som absurd.Da jeg fikk en påtaleunnlatelse – et begrep jeg måtte slå opp – trodde jegførst at saken var henlagt, sier Terje Sørensen, administrerende direktør i detkristiansandsbaserte og børsnoterte rederiet Siem Offshore.

Men henleggelse var det ikke. Og nå er Sørensen personlig, itillegg til Siem Offshore som selskap, satt under tiltale for skatteunndragelsefor nøyaktig 45.642.773 kroner.

"Overtredelsen anses som grov idet det særlig leggesvekt på at handlingen kunne (ha) ledet til unndragelse av et meget betydeligbeløp i skatt", lyder litt av Økokrims tiltalebeslutning mot SiemOffshores toppsjef.

Razzia

Det var i august 2013 at Økokrim gjennomførte razzia irederilokalene i Kristiansand og tok ut siktelse for skatteunndragelse. Kortforklart var bakgrunnen manglende innlevering av norsk selvangivelse forskatteårene 2005-2007.

Førstestatsadvokat Marianne S. Bender hos Økokrim har tatt ut tiltalen mot Sørensen. Foto: ARKIV

I juni 2014 utferdiget Økokrim forelegg til Siem Offshore påti millioner kroner for brudd på norsk skattelovgivning. I tillegg kominndragning av 2,5 millioner kroner for garantikommisjon som angivelig skulleha blitt spart i forbindelse med uttaksbeskatning.

Bestrides

Men selskapet aksepterte ikke forelegget.

"Vi bestrider Økokrims konklusjoner. De er urettmessigeog dette kan vi ikke leve med. Derfor vedtar vi ikke forelegget og Økokrim vilmåtte ta ut tiltale i rettsapparatet (...) Vi ser fram til en rettferdig,balansert og objektiv bedømmelse av saken", skrev Siem Offshore i enbørsmelding i juni 2014. Det ble utdypet:

Uakseptabelt

"Det med levering for årene 2005-2007 skyldes enmisforståelse fra selskapet og dets rådgivere i forbindelse med begrensetskatteplikt for enkelte skip som opererte på norsk sokkel. Etter atskattemyndighetene hadde tatt saken opp med oss i 2008, leverte vi selvangivelseog betalte skatt og renter. Etterpå satt skattemyndighetene på all informasjoni fem år før de meldte saken til Økokrim. (...) Hadde selskapet vært klar overskatteforpliktelsen, ville skipene vært lagt inn under rederibeskatningen. Detville faktisk ha gitt null skatt. Som følge av feilen har selskapet betalt 75millioner kroner mer i skatt enn det ellers ville. Å hevde at vi da har prøvd åspare skatt på kriminelt vis, er uakseptabelt", skrev Siem Offshore i densamme børsmeldingen.

Blir rettssak

— Økokrim lot oss forstå at dersomselskapet ikke vedtok forelegget, ville de gå på meg personlig også,kommenterer Terje Sørensen overfor Fædrelandsvennen i dag.

Og det har altså Økokrim gjort.

Mandag 4. mai starter rettssaken mot Siem Offshore iKristiansand tingrett. Om den vil bli slått sammen med saken mot TerjeSørensen, vites ikke.

Økokrim lot oss forstå at dersomselskapet ikke vedtok forelegget, ville de gå på meg personlig også.