I forgrunnen: aktor Andreas Schei, politiadvokat i Økokrim. I bakgrunnen, fra venstre: Kyrre Eggen og Harald Willumsen, begge fra Advokatfirmaet Wiersholm; Eystein Eriksrud, styreformann Siem Offshore; Terje Sørensen, administrerende direktør i Siem Offshore; og Henning Harborg, Advokatfirmaet Thomassen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Selskapet har selv sagt at de har ingenting å skjule. Dere skal få alt, sa Siem Offshores advokat Harald Willumsen mot slutten av sitt innledningsforedrag.

Da hadde han, som aktor dagen før, gått gjennom en rekke interne dokumenter og e-poster fra selskapet som skulle belyse saken. Denne gang fra tiltaltes side.

- Alle samarbeider, unntatt SFU

— Vi har gjort alt, til og med frigitt alle advokater for taushetsplikt. Alle samarbeider, unntatt SFU (sentralskattekontoret for utenlandssaker, red.anm.).

Sistnevnte var etaten som anmeldte Siem Offshore for skatteforholdet.

— Vi legger ned påstand om at Siem Offshore Inc frikjennes, subsidiært anses på mildeste måte, avsluttet Willumsen, etter foredraget som inneholdt en noe småamper replikkveksling mellom aktor og forsvarerne.

- Fullstendig ubegripelig

Terje Sørensens advokat, Henning Harborg, var i sitt innledningsforedrag kritisk til både SFU og Økokrims behandling av saken.

— Alle forholdene Sørensen er tiltalt for, var klare i 2008. Likevel skjer det ikke noe før i 2013. Så mye som fire år etter at skatten er oppgjort og betalt, blir Sørensen pågrepet og siktet for grovt skattesvik, sa Harborg.

Han var heller ikke særlig imponert over Økokrims pågripelse av sin klient.

— Sørensen blir pågrepet 23. august 2013 og begrunnelsen for pågripelsen er å hindre at han på ny begår en straffbar handling. Det hele er fullstendig ubegripelig, sa Harborg.

I forgrunnen: aktor Andreas Schei, politiadvokat i Økokrim. I bakgrunnen, fra venstre: Kyrre Eggen og Harald Willumsen, begge fra Advokatfirmaet Wiersholm; Eystein Eriksrud, styreformann Siem Offshore; Terje Sørensen, administrerende direktør i Siem Offshore; og Henning Harborg, Advokatfirmaet Thomassen. Foto: Sondre Steen Holvik

Godtok ikke påtaleunnlatelse

Sørensen fikk senere tilbud om såkalt påtaleunnlatelse uten vilkår, men godtok ikke dette.

— En påtaleunnlatelse innebærer en skyldkonstatering fra påtalemyndighetenes side. For Sørensen, som ikke kan forstå at han har gjort noe som er i nærheten av straffbart, var det ikke aktuelt å godta dette, fortalte Harborg og la til at den administrerende direktøren da ville ha en skatteunndragelse på 45 millioner hengende over navnet sitt.

— Vi meddelte Økokrim at Sørensen ikke kunne akseptere påtaleunnlatelsen, sammen med et flere siders skriv. Vi håpte dette ville bli fordøyd av Økokrim før de tok avgjørelsen om å frafalle saken eller gå for tiltale, men halvannen time senere får han beskjed at det blir rettssak. Etter vår oppfatning så ikke Økokrim på våre synspunkter i det hele tatt, fortalte Harborg.

Husker ikke detaljer

Da Sørensen selv inntok vitneboksen for sin frivillige partsforklaring, fortalte han kort om «det store bildet» for sine første år som daglig leder i selskapet.

Under aktors utspørring ble han stilt en rekke spørsmål vedrørende arbeidsfordeling, arbeidsoppgaver og skattemessige forhold rundt oppstarten av selskapet

Sørensen påpeker flere ganger at han ikke husker detaljer fra ti år tilbake, men støtter seg på fremlagt dokumentasjon og resonnerer seg fram til hvordan han antar det må ha vært.

Onsdag er det klart for forsvarernes utspørring av Sørensen, før vitneforklaringene starter.