— Kraftprisene er tilbake på bunnivået fra 2001. Den gang fikk vi et overskudd på 134 millioner kroner. I 2015 ble det 746 mill, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Dermed kan de kommunale flertallseierne i energikonsernet se fram til å dele 54,5 prosent av et aksjeutbytte på 608 millioner kroner, etter gjeldende formel. Resten skal Statkraft ha når pengene kommer til utbetaling i 2017. At resultatet ble så godt i et år da spotprisen på kraft falt med 22 prosent, forklares slik av Pernille Kring Gulowsen, konserndirektør for økonomi, finans og risiko:

— Gjennom finansielle sikringsavtaler har vi dempet effektene av prisfallet. Produksjonen var høy i fjor: ni GWh, mot 7,8 GWh i et gjennomsnittsår. Og salget av eierposten i Småkraft på tampen av året frigjorde 465 millioner kroner, hvorav 105 mill var gevinst, forteller Gulowsen.

— De ansatte og tillitsvalgte har bidratt vesentlig. Avtaler fra en annen tid er reforhandlet og vi har fått forståelse for behovet for beskjedne lønnsoppgjør, fra null til to prosent. Og apropos de ansatte: Sykefraværet er fortsatt så lavt som 3,5 prosent, legger Tom Nysted til.

Restrukturering

Så begynner samme Nysted å snakke om den heftige restruktureringsprosessen han mener komme, særlig innen nettvirksomheten.

— Det begynner med ams, de smarte strømmålerne vi skal montere hos 190.000 kunder. Det betyr digitalisering, som igjen åpner for flere konkurrenter og nye produkter. Batteriløsninger kommer garantert. Vi kommer til å se større endringer enn i telekombransjen, og de har bare så vidt begynt. Når folk blir mer bevisst på at 75 prosent av strømregningen er skatter, avgifter og nettleie, vil det komme tunge krav om effektivisering. Da gjelder det at politikerne ikke gir etter for krav fra småkommuner og andre som vil at alt skal være som før i Norges mest fragmenterte bransje - at kundene ikke må betale for dårlig, politisk håndverk. Om et par år ser jeg for meg at Agder Energi Nett inngår i allianser med større selskaper. Kanskje innebærer det eiermessige endringer for nettselskapet vårt, antyder konsernsjefen.

Konsernsjef Tom Nysted og konserndirektør Pernille Kring Gulowsen venter store endringer fremover, særlig innen det som har med kraftnett å gjøre. Det blir digitalisering, effektivisering og restrukturering. Foto: Kjartan Bjelland

Iveland og SkjerkaAgder Energi brukte nesten 1,3 milliarder kroner på investeringer i 2015. De to store utbyggingsprosjektene som pågår for tiden, har angivelig pen fremdrift.

— Hovedsignalet fra Paris innebærer at kapitalen vender seg mot fornybar energi. Våre utbygginger i Iveland og Skjerka passer inn i bildet. Iveland åpner i mai og ligger foran på både tid og kost, opplyser Nysted.

— Men vindkraft er dere ute av?

— Ikke helt. Vi eier fortsatt en andel i Fosen-prosjektet, men har signalisert at vi ønsker å selge dersom det skal realiseres. Og så har vi noe gjennom SAE Vind på Kvinesheia.

— Kraftprisene fremover?

— De følger kull og olje og kommer til å være lave lenge. Vi må innrette oss deretter, svarer Tom Nysted.

- Gjøre det vi kan

Nysted ser altså for seg lave kraftpriser i lang tid. Fortsetter virkelig prisene rimelig stabilt på dagens nivå rundt 17 øre per kilowattime, skal Agder Energi slite med å gjenta suksessen fra 2015 - den med å tjene på finansielle sikringskontrakter; de funker best i perioder med merkbar prissvingning.

Da ligger tanken nære: Det kan bli magrere aksjeutbytter for de kommunale flertallseierne i årene som kommer. Og for Statkraft, selvsagt.

— Utbytte er en sak for styre og generalforsamling. Jeg har bare én kommentar: Vi som jobber i konsernet, skal kunne si med hånden på hjertet at vi har gjort det som gjøres kan for å oppnå maksimal lønnsomhet. Heldigvis har tankegangen etablert seg i organisasjonen, sier Nysted.

Agder Energi AS (konsern)
20152014
Inntekter8 3617 808
Ord. avskrivninger577588
Driftsresultat2 3991 715
Resultat etter skatt746834
Anleggsmidler14 67413 924
Omløpsmidler3 8462 494
Egenkapital4 5693 760
Langsiktig gjeld9 4499 029
Kortsiktig gjeld4 5023 629
Aksjeutbytte608660
InntjeningJJ
BetalingsevneKL
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte1 2941 245
Alle regnskapstall i mill. kroner