— Veldig små ting kan gjøre en stor forskjell for barna i slummen, sier Einar Helgen.

Den nybakte forretningsinnehaveren står i lokalene sine i Sørlandssenteret. Rundt ham henger ullgensere, jakker, luer, votter, sokker, tøfler og andre produkter som er håndstrikket eller maskinprodusert i Nepal.

Han håper resultatet av salget skal varme både vinterkalde nordmenn og kunnskapstørste barn i Katmandu.

Les også:

— Salgsmessig går det ikke så bra ennå, men jeg har tro på at det skal bli godt med salg når vi blir litt mer kjent, sier Helgen.

- Ull er pop

— Det er fantastisk kvalitet. God og varm ull med myk fleece på innsiden. Jeg har skjønt at ull har kommet veldig tilbake i Norge de siste ti årene. Derfor håper jeg det blir populært, sier Helgen. Han startet forretningen TwtPctKarma for to uker siden. Klærne importeres fra Nepal og selges i den nye butikken. Om et par måneder starter han også nettbutikk.

20 prosent av totalsalget - ikke bare overskuddet - skal gå til skolegang for barn i slummen i Katmandu i Nepal.

— Det skal la seg gjøre. Sørlandssenteret har vært veldig greie med oss, slik at vi kun betaler en symbolsk husleie. Så er det kun jeg som jobber her, i tillegg til sønnen min som avløser meg når jeg skal ha litt pause. Da kan vi drive billig, sier Helgen.

Skulle klatre

— Hvorfor vil en forretningsmann gi bort det som kunne blitt et pent overskudd?

— Når barna i slummen får skolegang og mat, så holder de seg friske og kan leve et helt annet liv, sier Helgen - og forteller bakgrunnen for at nettopp Nepal ble mål for hans veldedighetsprosjekt.

— Jeg er tidligere rusmisbruker, og ble rusfri for fire år siden. Sommeren 2012 hadde jeg det kjipt, og fant ut at jeg trengte et prosjekt å jobbe med. Jeg satte meg et mål som jeg nesten ikke trodde var mulig, nemlig å klatre Mount Everest, forteller Helgen.

Han tok skritt for skritt, og ble i vinter klar for den store reisen. Vel fremme i Himalaya stod han på nippet til å klatre da en skredulykke tok 16 menneskeliv, og turen ble avlyst.

Ringvirkninger

Helgen hadde imidlertid brukt tiden i Nepal til å bli kjent med mennesker der, blant annet i slummen. Han lovet to gutter å betale skolegang for dem. Etter hvert fikk han med seg sin mor og bror til å betale for tre andre.

— Gjennom folk jeg kjenner der kom jeg i kontakt med fabrikken som lager disse klærne. Jeg så på det som en mulighet til å finansiere mat og skolegang for enda flere. Det gir så utrolige ringvirkninger, sier Helgen.

På fabrikken monteres det fleece i ullklærne, som er håndstrikket av flere hundre mennesker rundt omkring i byen. Deretter pakkes og eksporteres klærne, blant annet til Norge.

— I utgangspunktet har jeg lokalene frem til mars, for å se om det er liv laga. Om det går bra frem til da, så vil vi også ta inn noen andre typer klær. Det blir en veldig spennende tid, sier Helgen.

Hyggelig å hjelpe

Senterleder Ruben Storevold synes det er hyggelig å hjelpe en ildsjel i gang i den litt stille delen av Sørlandssenteret.

— Det han gjør er veldig positivt, og vi synes det er hyggelig å kunne bidra med et lokale og noe annen hjelp, sier Storevold. De tar en symbolsk sum i leie av TwtPctKarma, og har i tillegg satt Einar Helgen i kontakt med 07-gruppen som gratis har utformet skilt og plakater til forretningen.

Les også:

— Vi hadde muligheten til dette i den gamle delen av senteret, der det er flere som har flyttet fra for å få bedre plass i den nye delen. Vi har et prosjekt for å fornye også her, men det tar litt tid. I mellomtiden kunne vi gjøre en ting som dette, sier Storevold. Han legger til at målet er at TwtPctKarma etter hvert skal bli en ordinær leietaker som har flere typer produkter.

— Han viser et fantastisk initiativ, og vi fikk en mulighet til å vise samfunnsengasjement, sier Storevold.