— Vi skal snakke med fiskerne, turistnæringen og forskerne for å finne løsninger. Selv om vi vil respektere samarbeidsavtalen for denne stortingsperioden, har vi ikke lovet Venstre og KrF varig vern, sier Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Mannen som er det heteste navnet som ny olje- og energiminister har langt fra gitt opp målet om å få satt borekronene i havbunnen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå varsler han omkamp når den fireårige avtalen med Venstre og KrF er utløpt.

— Det smerter at vi tapte Lofoten i denne perioden. Men vi vil jobbe for å få åpnet disse områdene i neste periode. Nå har vi fire år på oss til å finne løsninger på konfliktene som lammer saken politisk, sier Solvik-Olsen.

Han mener Høyre- og Frp-regjeringen vil være langt mer skikket til å opptre samlet og finne løsninger med de lokale næringsinteressene enn det de rødgrønne var.

Drar i samme retning

— Vi vil ha en oljeminister, en miljøvernminister, en fiskeriminister og en næringsminister som har samme tilnærming til dette og som vil dra i samme retning. Den avtroppende regjeringen var splittet, og hadde medlemmer som ville si nei til åpning av Lofoten uansett.

Solvik-Olsen mener det er viktig å ta fiskerne og deres bekymring for eksempelvis problemene med seismikkskyting på alvor, og vil gå i respektfull dialog for å finne løsninger både fiskeri— og oljenæringen kan leve med. Han sier at den nye regjeringen også skal snakke med turistnæringen, hav- og miljøforskerne.

Todeling i økonomien

Høyre og Fremskrittspartiet har uttrykt bekymring for todelingen i norsk økonomi. De vil i følge regjeringsplattformen bedre konkurranseevnen i Fastlands-Norge - og samtidig holde et høyt tempo i oljeutvinningen. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sa i gårsdagens Aftenposten at erfaring har vist at dette ikke er mulig.

Solvik-Olsen er ikke enig. Han mener at den avtroppende regjeringen har sett at det har godt så bra i oljenæringen, at den har behandlet det øvrige næringsliv stemoderlig.

— Utfordringen med todelingen av norsk økonomi handler ikke om at oljebransjen gjør det godt, men at rammebetingelsene for Fastlands-Norge er for dårlige

Vil øke investeringslysten

For å illustrere sin påstand, gjør Solvik-Olsen noe så uvanlig for en Frp-er som å sitere en tidligere RV-leder:

— Det er som Aslak Sira Myhre har sagt, nemlig at vi har så mye melk i Norge at folk tror vi ikke trenger ku.

Som eksempel nevner han hva som skjedde da Alcoa vurderte et gassbasert aluminiumsverk i Finnmark med 500 arbeidsplasser.

— Da sa Ap at sorry, dere får ikke lov, for det er ikke i tråd med norsk klimapolitikk. Ap har ført en energi- og klimapolitikk som ikke har lagt til rette for en allsidig norsk økonomi. Stoltenberg skryter av investeringsnivået i Norge. Men mens oljeinvesteringene har tredoblet seg i løpet av åtte år, er fastlandsinvesteringene halvert. En ny regjering, med en ny tilnærming til dette, vil kunne opprettholde et bra nivå på norsk oljenæring samtidig som man gjør de forbedringer som øker investeringslysten i annen industri.

- Borten Moe lagde revolusjon

Solvik-Olsen medgir imidlertid at det ikke ligger an til store endringer i norsk oljepolitikk med en ny blå regjering.

— Å overta etter Borten Moe gir ingen revolusjon, for han har de siste to årene laget revolusjonen selv. Hadde vi overtatt etter hans partifelle og forgjenger Åslaug Haga, ville det derimot ha betydd et betydelig skille. Men dagens olje- og energiminister står jo nesten til høyre for Frp i oljepolitikken. Han tok et oppgjør med miljøbevegelsen og SV. SV kan gnåle så mye de vil, men de har selv vært med og stemt for alt, og dermed kan vi få en mye roligere overgang til nytt styre, sier Solvik-Olsen.

- Beredte grunnen for oss

— Så Ola Borten Moe har lagt et godt grunnlag for en blå politikk i Olje- og energidepartementet?

— Ja, han har beredt grunnen godt for oss, ved at vi nå kan føre en olje- og gasspolitikk med mye mindre konflikt. Men det er ikke likegyldig om det er vi eller ham som styrer denne politikken. Med en blå regjering vil alle de relevante departementene spille sammen, mens de rødgrønne hadde miljøvernministre som forsøkte å stikke kjepper i hjulene for oljeministerens politikk. Slik vil vi nå få mer handlekraft og en tydeligere retning enn under de rødgrønne, sier Solvik-Olsen.

Få endringer

Dette er de konkrete endringene i oljepolitikken, slik de er nevnt i regjeringsplattformen:

– Finansiering av statens oljeselskap Petoro direkte over kontantstrømmen fra statens direkte økonomiske engasjement, SDØE.

– Gjøre evne og vilje til økt utvinningsgrad til ett av kriteriene for tildeling av oppgaver på norsk sokkel.

Ellers skal innretningen på petroleumsskattesystemet vurderes, petroleumsrelatert forskning styrkes og det skal legges til rette for økt bruk av gass i norsk industri.