Nettoimporten av olje til USA falt til 5,98 millioner fat pr. dag i desember. Dette er det laveste nivået siden februar 1992. I samme måned vokste Kinas import til 6,12 millioner fat pr. dag, melder Financial Times.

Tre ting ligger bak dette skiftet: Kinas kraftige vekst og økte energibehov, den økte produksjon av skifergass og skiferolje i Nord-Amerika og fallet i forbruket av olje i USA, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i meglerhuset Swedbank First Securities.

– USA blir selvforsynte på gass

USAs oljeimport har falt kraftig de siste 6-7 årene, og store forekomster av skiferolje tas nå opp av bakken. I 2010 ble det produsert rundt 14 millioner fat olje pr. dag i Nord-Amerika. I 2013 har dette vokst til 17 millioner fat pr. dag.

– Skiferolje har løftet produksjonen i USA på en måte ingen hadde kunnet drømme om for kort tid siden. USA er på god vei mot å bli selvforsynte på olje, sier Andreassen.

Tror ikke Kina vil bruke militærmakt

Skiftet kan få store geopolitiske konsekvenser. Kina vil trolig få en større rolle i å sikre at viktige seilingsruter er åpne.

«Kina fører allerede en mer bestemt utenrikspolitikk i land som Sudan, Angola og Irak, hvor statseide kinesiske selskaper har investert milliarder av dollar», skriver Financial Times. – Mye av USAs militære kapasitet er blitt brukt til å holde oljetilførselen til landet åpen. Dette ser vi at endrer seg når landet gradvis blir selvforsynt. Jeg er ikke sikker på om Kina kommer til å bruke militært nærvær for å sikre oljetilgangen. Mye tyder på at de vil velge en annen vei og heller forsøke å redusere behovet for olje utenfra, sier Andreassen.

Han tror Kina etter hvert vil ta gass mer aktivt i bruk.

– Kina har ikke så store oljeforekomster, men de har verdens største skifergassreserver. Landet har en lang vei å gå, men når vi ser hva Kina klarer å produsere av stål, sol— og vindenergi, er det god grunn til å tro at de vil lykkes med å ta i bruk skifergassreservene også.

– Dårlig for Norge

Andreassen tror Norge må regne med lavere priser på de viktigste eksportvarene i fremtiden.

– Nesten alt som har skjedd på de globale energimarkedene de siste årene, er i Norges disfavør. I USA har for eksempel skifergass gjort at gassmarkedet har punktert fullstendig. Prisene kommer til å være lave lenge.

Kina har hatt en eventyrlig økonomisk vekst de siste tiårene. Landet har satt seg som mål å få en vekst på 7,5 prosent i 2013. Det opplyste statsminister Wen Jiabao til tusener av delegater ved åpningen av Folkekongressen, Kinas nasjonalforsamling, tirsdag, melder NTB.

U-land bruker mer og mer olje

Skiftet mellom USA og Kina kommer samtidig som Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at fremvoksende land og u-land for første gang vil bruke mer olje enn verdens industrialiserte land.

IEA estimerer at OECD-landene vil konsumere 44,7 millioner fat per dag i neste kvartal, mens land som ikke er med i OECD, vil konsumere 44,9 millioner fat per dag.