Overskriftene har handlet om en vekst så kraftig at den savner sidestykke i verdenshistorien. Grafene vi bruker i spaltene våre går som oftest noen måneder eller kanskje noen få år tilbake i tid. Når jeg da i tillegg bare har 25 år på baken, er det ekstra lett å stirre seg blind på den siste tidens utvikling og tenke at verden aldri har opplevd et så økonomisk dominerende Kina som i dag.

Løfter man blikket og ser noen hundre år tilbake, er det slående hvor feil dette er. I dag utgjør Kinas økonomi rundt 15 prosent av verdensøkonomien – etter tiår med kjempevekst. Men for cirka 200 år siden, på tiden da Norges grunnlov ble ført i pennen, sto Kina for godt over 30 prosent av den globale økonomien.

Øystein Kløvstad Langberg er økonomijournalist i Aftenposten. Han er fast bidragsyter til spalten «Statistisk sett». Foto: Signe Dons

Snarere enn å innta en posisjon landet aldri før har hatt, er Kina i ferd med å gjøre et internasjonalt comeback av dimensjoner.– Katastrofer i den økonomiske politikken satte Kina langt bak de vestlige landene. Nå er landet på vei tilbake der det kom fra, og med den enorme befolkningen, er det naturlig at det økonomiske tyngdepunktet i verden igjen flyttes, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities.

Fallet ble utløst av den industrielle revolusjonen som startet i Storbritannia på slutten av 1700-tallet.

– Kina ble liggende bak i utviklingen på grunn av fatale feil gjort av landets keisere. Samfunnet lukket seg for impulser fra utlandet. I tillegg ble Kina utsatt for hardhendt behandling fra imperialistmaktene.

Da kommunistene tok makten i Kina, var økonomien bare en skygge av sitt tidligere jeg, men nedgangen fortsatte. På det laveste, rundt 1970, utgjorde Kinas økonomi bare 4 prosent av verdensøkonomien.

Situasjonen snudde på slutten av 70-tallet, med Mao Zedongs død.

– Flere viktige reformer ble iverksatt, blant annet åpnet man for private bedrifter på lokalt nivå. I tillegg slapp utenlandske investorer inn med kapital. Dette var starten på en fantastisk reise, sier Andreassen.

Kinas comeback gjør at mange tidligere økonomiske stormakter taper sine posisjoner på den globale arena. Fra tid til annen uttrykker folk skepsis til en verden med et dominerende Kina, men i virkeligheten er det lite vesten kan gjøre.

– Millioner av mennesker løftes ut av fattigdom på spektakulært vis. Kun en katastrofe i den økonomiske politikken eller en krig kan stoppe utviklingen. Det tror jeg alle vil unngå.

- - -

Hver torsdag kan du lese spalten «Statistisk sett» i Aftenpostens økonomimagasin.