— Personene bak har ledende stillinger i andre selskaper. De vil ikke gå ut med navnene sine før det er klart om de får tilslag på anbudene, sier advokat Line Aspøy Berge. Hun er leid inn som talsperson for selskapet som vil huse 3600 asylsøkere fra i sommer om de får tilslag på alle sine anbud, flere enn 1000 av dem på Sørlandet.

Her kan de nye mottakene komme:

Humaq ønsker å etablere asylmottak i Søgne, Vennesla, Lindesnes, Grimstad, Mandal og Tvedestrand. I tillegg til 14 steder på Vestlandet. Alle stedene har de lagt inn tilbud om opp til 180 plasser. Får de tilslag vil de med ett seile opp som en av landets største operatører på asylmottaksmarkedet.

— Det er en kjempestor satsing, sier advokaten.

Ulovlig utleie

Operatøren har sendt brev til alle de 20 kommunen der de forteller som sine planer. Brevet er skrevet under av advokaten. Hun skriver at de har personell med bakgrunn fra privat næringsliv, Forsvaret, helsevesen og psykologi. Flere skal også ha bidratt til etablering av desentraliserte asylmottak i Rogaland.

Selskapet har begynt å lyse ut stillinger og søker etter overnattingsplasser. Dette gjøres via deres egen nettside, humaq.no.

Domenet for denne nettsiden eies av Kim Forgaard Henriksen, ifølge Norid.

Han har ledende roller i en rekke eiendomsselskaper i Rogaland, og skal ha vært med i planleggingen av selskapet.

Det er en måte å skåne de som er med

Henriksen har tidligere vært omtalt i forbindelse med asylmottak i Stavanger Aftenblad. Det var da Stavanger kommune to ganger på tre år avdekket at det bodde asylsøkere ulovlig i en kjellerleilighet i et hus han var medeier i. I tillegg ble det avdekket ulovlig utleie i et annet hus han hadde hjemmel til.

— Henriksen var kun rådgiver i starten fordi han har leid ut en del til Hero tidligere. Han skal ikke ha noen rolle i selskapet, opplyser en annen pressetalsperson, Tor Ludvig Wårøy.

Utlyser stillinger

Humaq har nå utlyst stilling som leder for mottakene sine. Samtidig jakter de på enda flere sengeplasser. Mottakene skal være desentraliserte, det vil si i vanlige hus eller leiligheter.

— De måtte ha klart 25 prosent før de leverte inn anbudet, sier advokat Berge.

For 20 mottak av 180 plasser vil det si at 900 senger må være klare.

— Ja, det stemmer det, sier Berge. Ifølge nettsiden betaler selskapet minst 1000 kroner per seng, og de kan ha hus med inntil 14 sengeplasser.

Tjente på asylbølgen:

Utlendingsdirektoratet vil heller ikke si noe om selskapet, og viser til at tilbudene i anbudsrunden er unntatt offentlighet.

Dagbladet og TV2 har også skrevet at selskapet holder navnene hemmelig.

Frykter støy

I tillegg til advokat Berge er også Tor Ludvig Wårøy innleid pressetalsmann i selskapet.

Han sier at fullstendig aksjonærliste ennå ikke er klar, men at de har opplyst til UDI hvem som er involvert.

— Det er en måte å skåne de som er med. De sitter i andre jobber nå, og dette vil skape unødvendig støy, sier Wårøy.