Administrerende direktør Alf-Arne Nøsted og fabrikksjef Bjørge Reiersen. Foto: Tore André Baardsen
8000 tonn med kjetting går ut av fabrikkdørene i Mandal årlig.

— Kjetting er ikke sterkere enn det svakeste ledd, sier Alf-Arne Nøsted, tredjegenerasjons eier og leder av den tradisjonsrike kjettingprodusenten fra Malmø i Mandal.

KVARRTFINALE- 4- årets sørlandsbedrift.jpg

75-årsjubilanten hadde et overskudd på 44,8 millioner i 2013 av en omsetning på 227 millioner kroner. De fire siste årene er inntektene doblet.— Det må jo kunne kalles en spenstig 75-åring, mener fabrikkdirektør Bjørge Reiersen.

Les også:

Kjetting for alle formål

Hovedproduktet til Nøsted Kjetting er piggkjetting, som kan brukes til en rekke formål, deriblant hjulkjetting til skog, transport og landbruk.

Det lages også kjetting til fortøyning, oppdrettsanlegg, industri og surring av last.

Men selv om produktspekteret er stort, merkes snøfattige vintere godt på salget.

— Vi er veldig klima- og konjunkturavhengig. Totalt sett kan en dårlig vinter dra ned omsetningen med 25 prosent, forteller Nøsted, og legger til at to tredjedeler av produksjonen totalt sett er hjulkjetting.

Les også:

Ville ut i verden

Nøsted, som tok over ledelsen av familiebedriften i 1985, hadde egentlig helt andre planer enn å bli administrerende direktør for kjettingprodusenten.

— Jeg skulle ikke hit. Jeg ville ut i verden, sier Nøsted. Og ut i verden ble det, nærmere bestemt Canada. Men med kjetting der og.

— Jeg dro til Quebec i 1984 og jobbet for selskapet Chaine Select Inc, som ble et monterings- og distribusjonssenter for kjettingen vår i Nord-Amerika, forteller Nøsted.

Det canadiske selskapet er nå ett av ni selskaper i Nøsted Gruppen, hvorav fem er utenlandske.

Administrerende direktør Alf-Arne Nøsted og fabrikksjef Bjørge Reiersen. Foto: Tore André Baardsen

Internasjonalisering

Og nettopp internasjonaliseringen, i tillegg til teknologiske fremskritt, er viktige grunner til at bedriften fortsatt er i Mandal.

— Vi begynte på tidlig 50-tall med eksport, og gjorde bedriften internasjonal. Det tror jeg var et viktig grep for at vi ble 75 år, sier Reiersen.

— Hadde vi konsentrert oss om det norske markedet, hadde vi nok endt som det tosifrede antall andre kjettingprodusenter på den tiden, legger Nøsted til.

Les også:

Automatisering

På 70-tallet kom en annen viktig milepæl for selskapet. Da ble nemlig piggsveisingen automatisert.

— Vi var først ute med automatisering, og gikk fra 80 til 8 mann, forteller Nøsted.

— Og så fikk vi samlet all produksjon i Mandal i ny fabrikk med nytt utstyr i 2000, skyter Reiersen inn.

8000 tonn med kjetting går ut av fabrikkdørene i Mandal årlig.

Les også:

Ny teknologi

I år startet også et prosjekt til 95 millioner kroner som over tre år skal utvikle en «ny, teknologisk produksjonsmetode som er bransjens mest rasjonelle og energivennlige,» for å bruke bedriftens egne ord. Enova støttet prosjektet med 12 millioner kroner.

— Det har tatt litt tid, men går rette veien. Vi klarer kostnadsrammene og målet, men tidsplanen ryker, sier Reiersen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Selv om prosjektet først og fremst skal gjøre oss rasjonelle, sikrer det også arbeidsplasser i Mandal, som er et viktig mål for oss. Hovedkontoret for kjettingproduksjon skal ligge i byen, sier Nøsted bestemt.