Administrerende direktør Per Arnstein Aamot og salgs- og markedssjef Anniken B. Schjøtt i Dyreparken er godt fornøyd med den nyeste attraksjonen i Dyreparken. – Jeg har aldri tatt med noen til gepardene som ikke synes det er morsomt, sier Aamot. Foto: Tore André Baardsen
Den ene av gepardene i fullt firsprang. Geparden kan bare spurte i 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter. Halen er lang og flat og hjelper geparden å holde balansen når den endrer retning under jakt. Foto: Tore André Baardsen

— De tre viktigste grunnene våre gjester oppgir for å besøke Dyreparken er dyrene, Kaptein Sabeltann og Kardemomme by. I den rekkefølgen, sier administrerende direktør for landsdelens største merkevare, Per Arnstein Aamot, til Fædrelandsvennen. - Sånn har det vært siden midten av 90-tallet.

Populære geparder

At gepardene, som er årets nye attraksjon, derfor har trukket masse folk, overrasker ikke dyreparkledelsen.

KVARTFINALE- 3 årets sørlandsbedrift.jpg

— Hele det nye gepardanlegget har skapt økt interesse, og juni var vår beste besøksmåned noensinne, forteller salgs- og markedssjef Anniken B. Schjøtt.Hadde det ikke vært for den solfylte og varme sommeren, kunne årets høysesong slått rekordåret 2012. Litt kjølig og overskyet er nemlig det beste dyreparkværet.

Varmen stjal gjester

— Juli var litt ned fra rekordåret 2012. Varmen tok nok opp mot 2000 gjester daglig i juli, sier Schjøtt.

Men hverken Schjøtt eller Aamot ser noen grunn til å bekymre seg for mye over det som ligger an til å bli Dyreparkens nest beste år noensinne.

— Siden 2000 har besøkstallene økt i 11 år på rad. Da er det naturlig med et hvileår, sier Aamot om 2013-besøket på 869.813, en nedgang på over 100.000 fra året før.

Besøkstallene for 2014 vil ifølge dyreparkledelsen falle et sted midt mellom 2012 og 2013, og dermed bli et nytt «nest-beste» år.

Hakkebakkeskogen

— Så håper vi på ny rekord i 2015, sier Aamot. Da åpner også den nye, store attraksjonen i Dyreparken: Hakkebakkeskogen.

Og selv om det er brukt 25 millioner kroner på å bygge det som blir den andre store Torbjørn Egner-baserte attraksjonen i Dyreparken, ligger den største investeringen i driften av skuespillerne.

— Vi har strukket underholdningsavdelingen til et maksimum, sier dyreparksjefen og smiler.

Hele 20 skuespillere vil være i aksjon hver dag for å presentere de mest sentrale elementene i Hakkebakke-fortellingen for gjestene. Attraksjonen er lagt opp som et vandreteater der man sitter i et amfi bygd som et togsett. Ved de tre hovedscenene og de to-tre småstoppene underveis blir man servert flere episoder fra Hakkebakke-universet, deriblant Mikkel Rev som jager Klatremus.

Blitt store nok

— Det å bruke så store ressurser på underholdning har vært diskutert, men å oppleve ting som er unikt hver gang er noe våre gjester setter stor pris på, forteller Aamot, og varsler om roligere tider på utbyggingsfronten fremover.

— Vi er nok på et punkt i historien der det opplevbare innholdet og arealet er stort nok. Men så har vi mange områder i parken som kan revitaliseres. Gepardanlegget er et godt eksempel på det, der vi har brukt 13 mål midt i den eldste delen av parken og gjort den helt ny, sier Aamot.

50 år i 2016

Og når «Bamsens fødselsdag» runger ut over høytalerne til 50-årsjubilanten Kristiansand Dyrepark i 2016, blir det først og fremst en feiring med underholdning og innhold fremfor nye attraksjoner.

— Men vi skal feire med brask og bram, lover Aamot og legger humrende til:

— Vi ga gratis inngang for alle med skonummer 40 da vi fylte 40 år i 2006. Sånn sett blir det en rimelig feiring i 2016.