Hellas er nok en gang kastet ut i politisk kaos etter at det største regjeringspartiet denne uken plutselig annonserte at myndighetene ville legge ned ERT, det greske NRK.

Vi har ikke søkt dette, het det i en uttalelse fra EU-kommisjonen da protestbølgen vokste onsdag.

Den greske regjeringens beslutning er tatt helt på egen hånd, ifølge kommisjonen, som mente vedtaket må sees i sammenheng med regjeringens "store og nødvendige tiltak for å modernisere økonomien".

En mer effektiv offentlig sektor er et av disse tiltakene, ifølge kommisjonen.

Tvangssituasjon på overtid

Det krisetrøtte Hellas har forpliktet seg til å fjerne 150.000 offentlig ansatte innen utgangen av 2015. Et annet krav, med kortere horisont, er at 2.000 personer skulle ha vært sagt opp innen 1. juni i år og at ytterligere 2.000 skal miste jobben året tar slutt. Neste år skal 11.000 personer sies opp, ifølge avtalen mellom kreditorene – den såkalte Troikaen – og den greske regjeringen. Disse 15.000 er folk som så skal erstattes av like mange nye med mer brukbar kompetanse.

– Ministeren med ansvar for offentlig reform har sviktet. Han har ikke hatt noen forslag til hvilke 2.000 jobber som skulle tas innen 1. juni, og nå er vi alt på overtid. For Troikaen var dette svært viktig. derfor tok vi ERT, sier Miltiadis Varvitsiotis, parlamentariker for regjeringspartiet Nytt Demokrati, til Aftenbladet.

Fusjon eller stengning

Alt 8. november 2011 krevde EU statsledere imidlertid drastiske tiltak overfor rikskringkastingen i landet. I dokumentet fra møtet denne dagen strammer EU kravene til det gjeldstyngede landet, som var i gang med tøffe innsparinger i bytte mot redningslån fra EU, Det internasjonale valutafondet IMF og Den europeiske sentralbanken.

EUs statsledere vedtok at Hellas "straks" skulle sette i verk en mengde tiltak listet fra a til o. Punkt "i" er å ta "beslutninger på ministernivå som setter i gang nedleggelse, sammenslåing eller betydelig slanking av enheter". På listen over 11 slike enheter, står den greske rikskringkastingen ERT.

Aftenbladet har bedt EU-kommisjonen og -rådet om forklaring på sammenhengen. Rådet hadde ikke svart torsdag kveld. Talsmann Olivier Bailly i kommisjonen holder imidlertid fast ved at beslutningen ble tatt av Hellas på selvstendig grunnlag . – Vi hørte om nedleggelsen av ERT samtidig som alle andre, skriver Bailly. Kommisjonen har ikke etterlyst nedleggelse av ERT, men har gått inn for slanking av organisasjonen. En avtale om å slanke ERT ble inngått i 2011, men gjennomføringen har stadig vært forsinket, ifølge Bailly.

Kommer fint i mål

Hellas kommer til å oppfylle slankingen av offentlig sektor med god klaring, sier Kostas Morfiris, talsmann for Antonis Manitakis, ministeren for offentlig reform som ikke har gjort jobben sin ifølge Nytt Demokrati. Manitakis representerer det lille partiet Demokratisk Venstre i den skjøre greske regjeringskoalisjonen som har holdt landet flytende det siste året.

– Vi skal fjerne 150.000 personer før utgangen av 2015. Alt nå har vi redusert med 128.000 uten å gi noen sparken, mest gjennom pensjon og tidligpensjon, sier han.

Bryte ned et tabu

For Troikaen er det et selvstendig poeng å si opp folk, mener Morfiris. – Oppsigelser i det offentlige har vært et tabu i Hellas. Folk har hatt grunnlovsfestet oppsigelsesvern. De ville fjerne dette tabuet, og med nedleggelsen av ERT har det skjedd, sier Morfiris til Aftenbladet.

De som mister jobben, slutter seg til 27 prosent av befolkningen som mangler noe å gå til etter at arbeidsløsheten har eksplodert de siste tre årene.

"Spesielle" ansettelser

Ved midnatt tirsdag sluttet rikskringkastingen, som har eksistert siden 1938, å sende. 2.650 ansatte mistet jobben med øyeblikkelig virkning.

I stedet skal en ny kringkastingsstasjon med en langt mindre stab, etableres "så fort som mulig", ifølge en talsmann for regjeringen. ERT har en unik journalistisk rolle i Hellas. Men kringkastingen har også vært et symbol på et oppblåst system basert på vennskap, kjennskap og politiske tjenester. Dette har pågått til i dag.

I parlamentet fikk opposisjonen nylig lagt frem en liste over 28 såkalte "spesielle" ansettelser gjort av regjeringen til statsminister Antonis Samaras siden august i fjor, flere med høy lønn.

Gerilja-sendinger

Reaksjonene bølger mot ham og regjeringspartiet Nytt Demokrati fra de to mindre koalisjonspartnerne, som krever ERT tilbake. Opposisjonen kaller nedleggelsen et "kupp". I går gikk landets to største fagforbund til generalstreik. Tusenvis av mennesker har demonstrert utenfor ERTs hovedkvarter i utkanten av Athen etter at sendingene ble stanset. Ansatte har barrikadert seg i et studio og fortsetter å sende på internett.

Mister viktig informasjon

Internasjonalt protesterer Den europeiske kringkastingsorganisasjonen EBU og andre ytringsfrihetsorganisasjoner. – Vi ser på hendelsene i Hellas med stor uro. Når land er i vanskeligheter, er behovet desto større for offentlig kringkasting og uavhengig, upartisk nyhetsdekning, sier BBCs Roger Mosey, styremedlem i EBU, ifølge BBC.