Den plutselige nedleggelsen av statskanalen ERT kom som et sjokk på mange grekere og førte til omfattende protester både blant journalistkolleger og vanlige folk.

— Grekerne har lenge syntes at ERT har vært for regjeringsvennlig, men de er likevel opprørt over måten dette er blitt gjort på, sier Asimina Michailidous ved ARENA Senter for europaforskning til Aftenposten.

Hun viser blant annet til at regjeringspartiet Nytt demokrati ikke sikret seg støtte i nasjonalforsamlingen før de la ned ERT.

«Sløseriets pøl»

Regjeringen har kalt ERT «sløseriets pøl», og Michailidous påpeker at statsminister Antonis Samaras er under et enormt press for å slanke de offentlige utgiftene.

— Han må kutte 15.000 jobber innen utgangen av 2013, men jeg tviler på at dette kommer til å løse problemene, sier hun.

2700 ansatte ble arbeidsledige da ERT ble lagt ned tirsdag kveld.New Europe-redaktør Kostas Tsapogas viser på sin side til at det nærmest er umulig å si opp offentlig ansatte i Hellas, og at Samaras derfor har valgt å spille høyt.

— Han jobber etter modell av Ronald Reagan, som la ned den offentlige luftfartsmyndigheten ATC og sparket de ansatte, for deretter å bygge den opp fra bunnen, skriver redaktøren.

- Gjør som Thatcher

Ifølge Tsapogas, slår statsministeren tre fluer i en smekk. For det første blidgjør han Hellas’ kreditorer i den såkalte troikaen som består av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

— Han sender et signal om at noe endelig skjer i Hellas, mener Tsapogas.

For det andre viser han privat sektor – der arbeidsledigheten er på svimlende 27 prosent — at statseide selskaper ikke er hellige kuer i krisetider. Sist, men ikke minst, så tar han opp kampen med de mektige fagforeningene i offentlig sektor.

— Han satser på at folk ønsker at han skal gjøre som Thatcher, tror Tsapogas, med henvisning til statsministeren som på 1980-tallet knuste de mektige fagforeningene i Storbritannia.

Ny streik i vente

Journalister over hele Hellas streiket til støtte for kollegene i ERT onsdag, og fagbevegelsen planlegger ny generalstreik i dag. Også lederen av den greskortodokse kirken er krass i kritikken av regjeringen.

Asimina Michailidous mener nedleggelsen er et tegn på panikk.

— Å blidgjøre troikaen er blitt selve målet med politikken. Jeg tror imidlertid at dette vil samle opposisjonen og slå tilbake på regjeringen, sier hun.