Frem til 2013 var trygd noe du mottar. Nå er det noe du tar, ifølge folketrygdloven.

En pinlig skrivefeil har ført til at Regjeringen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt har innført et nytt ord, og byttet ut ordet «stønadsmottaker». Nå heter det «stønadstaker».

Årsaken er at Regjeringen blandet sammen det å ta arbeid og det å motta trygd da folketrygdloven ble endret i fjor.

«Stønadstaker er et uheldig begrep. Begrepet er en feilaktig sammenblanding av stønadsmottaker og arbeidstaker», advarer ytelsesdirektør i Nav Kjersti Monland i et brev til arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

— En skikkelig blemme, sier lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

— Ganske spesielt, mener direktøren i Språkrådet.

Les også:

Skrivetabben ingen oppdaget

I flere år arbeidet Stoltenberg-regjeringen med å endre paragrafer i folketrygdloven.

Ingen oppdaget skrivefeilen som førte til at Regjeringen og Stortinget ved lov innførte et helt nytt ord for de 1,4 millioner menneskene som mottar over 300 milliarder kroner i trygd i Norge.

Det var ikke bare medarbeiderne til Huitfeldt i Arbeidsdepartementet som overså skrivefeilen.

Heller ikke lovekspertene i Justisdepartementet eller noen av de mange høringsinstansene så feilen.

Og da Stortinget behandlet og vedtok lovendringen i 2012, var det heller ingen som oppdaget at «stønadsmottaker» ble til «stønadstaker».

Nav: — Problematisk

Skrivefeilen dukket først opp i loven i 2009. I 2012 gjorde Regjeringen flere endringer for å skjerpe inn tiltak mot trygdejuks. Da dukket feilskriften «stønadstaker» opp syv steder i lovteksten.

Først fem måneder etter at loven ble tatt i bruk, oppdaget Nav at noe hadde gått galt.

«Direktoratet beklager at feilen først er oppdaget nå», skriver Monland til arbeidsminister Anniken Huitfeldt.«En stønadsmottaker mottar stønad, derav stønadsmottaker. En arbeidstaker tar arbeid, derav arbeidstaker. Det er problematisk at loven bruker feil begrep», påpeker Monland

Skrivefeil fører til lovendring?

Nav mener Regjeringen nå må ta affære og rydde opp, før det nye tabbeordet «stønadstaker» sniker seg inn i det norske språket. I så fall må loven endres, noe som ikke er gjort i en håndvending.

«Begrepet «stønadstaker» har foreløpig ikke fått tid til å feste seg i praksisfeltet. Direktoratet anbefaler at feilskriften i bestemmelsene endres fra stønadstaker til stønadsmottaker, så snart som mulig», skriver Monland.

— Vi er mange som har forsømt oss

Lederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité Robert Eriksson (Frp) ler da Aftenposten forteller om skrivetabben:

— Dette er en skikkelig blemme. Det er en vesensforskjell på å ta og motta trygd. Her har det gått for fort i svingene, sier Eriksson.

— Men hverken dere i Stortinget eller noen av høringsinstansene oppdaget feilen?

— Vi er mange som har forsømt oss og kunne ha oppdaget det. Men dessverre har Arbeidsdepartementet den uvane at de ofte legger frem lovendringer med svært kort behandlingstid. Det er en uforsvarlig behandling, og fører til at vi ikke får tid til å gå grundig inn i sakene. Da kan det gå galt, sier Eriksson.

— Jeg er enig med Nav-direktøren. Loven må endres. Vi kan ikke innføre et nytt ord bare på grunn av en skrivefeil.

Språkrådet: - Ganske spesielt

— Det er ganske spesielt at en lovtekst går gjennom så mange instanser og at en skrivefeil som dette forblir uoppdaget, sier direktør i Språkrådet Arnfinn Muruvik Vonen.

— Jeg tror nok det har startet som en sammenblanding av ord og skrivefeil. Det er helt riktig som Nav-direktøren sier, at arbeid er noe man tar, mens støtte og trygd er noe man mottar. Ordet «stønadstaker» virker uheldig, og kan virke som om noen aktivt går inn og tar støtte fra det offentlige, sier Arnfinn Muruvik Vonen.

- Er dette bare en komisk bagatell?

— Jeg skjønner godt bekymringen fra Nav. En lovtekst er en utrolig innflytelsesrik tekst. Når først et ord står i en lov vedtatt av Stortinget, så siteres dette videre. Lovtekster ligger til grunn for mye annet statlig språk og sprer seg til annen litteratur og mediene. Jeg vil sterkt anbefale at man retter opp dette, sier Muruvik Vonen.

Aftenposten ba Arbeidsdepartementet om kommentar — og fikk dette knappe svaret: - Begrepet stønadstaker har vært benyttet i forbindelse med utformingen av enkelte nye lovbestemmelser i folketrygdloven. Vi har mottatt Navs brev, og det vil bli behandlet på ordinær måte, heter det i en e-post fra kommunikasjonsavdelingen i Arbeidsdepartementet.