Den norske fiskeri— og kystministeren Lisbeth Berg-Hansen kommer ikke tomhendt hjem til Norge onsdag kveld etter to dager i Moskva. For allerede i går fikk hun beskjed om at to fiskeribedrifter som har var vært utestengt fra det russiske markedet i lengre tid, igjen ønskes velkommen.

- Det er både jeg og selskapene glade for, sier Berg-Hansen til Aftenposten.

Lang veterinærstrid

Norske fiskebedrifter har lenge ligget i strid med russiske veterinærmyndigheter. Ved jevne mellomrom har Rosselkhoznadzor, det russiske veterinærtilsynet, truet med å stenge hele eller deler av norsk fiskeindustri ute fra det norske markedet. Det villle fått betydelige konsekvenser for næringen, siden Russland er den største importøren i hele verden av norsk sjømat.

Så sent som under en pressekonferanse i Oslo i sommer, truet det russiske veterinærtilsynet med å innføre full importstans.

— Hvis Mattilsynet ikke kan garantere for sikkerheten er det ingen andre utveier enn å stoppe all import av norsk fisk, sa en representant for den russiske vetrinærtjenesten, ifølge Dagbladet.

Truslene kommer i kjølvannet av jevnlige påstander om at russerne har funnet fisk med parasitter, med for høyt bakterienivå eller at den har begynt å råtne. Selv om det på ingen måte har blitt gjort alvor om å innføre full importstans fra Norge, har en rekke leverandører fått problember.

13 av 33 fiskeeksportører svartelistet

For øyeblikket er det 33 norske fiskeribedrifter som har tillatelse til å eksportere til Russland. Men en oversikt på engelsk på hjemmesidene til den russiske veterinærtjenesten, viser at hele 13 av disse er midlertidig utestengt.Dessuten er to av bedriftene gjenstand for et utvidet kontrollregime, mens ytterligere to venter på resultatet fra labratorietester. Frem til resultatene foreligger, har de to dog anledning til å eksportere.

De som fikk klarsignal igjen i går, var Martin E. Birknes Eftf., som bare har kunnet eksportere frossenfisk en periode, og Brandasund Fiskeforedling.

Mattilsyn-sjefen også til Moskva

Med på turen til Russland var også Matilsynets direktør Harald Gjein, som hadde møte med en av toppene i den russiske vetrinærtjenesten i dag. Fiskeriministeren hadde på sin side møte med viselandbruksministeren i dag. Det skyldes at den russiske vetrinærtjenesten er underlagt veterinærtjenesten.

Berg-Hansen mener at møtene var positive og ført i en god tone.

— De har et mål om at flere anlegg skal åpnes opp for eksport til Russland, sier hun.

- Spurte du viselandbruksministeren om hvorfor det ved flere anledninger har blitt truet med full eller delvis importstans?

— Jeg spurte ikke om det. Jeg holder meg til det politiske, sier Berg-Hansen.

- Tror du det er tilfeldig at to bedrifter fikk utestengelsen opphevet akkurat under ditt besøk?

— Jeg vet ikke om jeg er den rette til å svare på det, men diplomatene, som kan dette, har fortalt meg at det ikke var tilfeldig.

Les også: