— Det har vært en fantastisk reise siden vi startet den første produksjonen av Sørlandschips i et nedlagt bilverksted for 25 år siden, sier Leif Arne Bjerland.

Sammen med Rune Iversen satte han spaden i jorda da Sørlandschips presenterte planene for sin nye fabrikk på Mjåvann industriområde.

7000 m2

— Fabrikken blir på 7000 kvadratmeter og skal stå ferdig i mars eller april i 2016. Nå er første spadetak tatt, og gravemaskinene starter for fullt på mandag, forteller en synlig stolt administrerende direktør for Sørlandschips, Trond Haug, til Fædrelandsvennen etter pressekonferansen.

Det nåværende produksjonslokalet på 2500 kvadratmeter har blitt for lite, og som Fædrelandsvennen fortalte onsdag samles derfor all produksjon av både nøtter og chips i de nye lokalene på Mjåvann.

Nye produkter

— Fabrikken vi har nå er fra 1994 og vi har stanget hodet i taket rent produksjonsmessig. I den nye fabrikken legges alt til rette for å utvide med nye snacksprodukter.

To nåværende og to forhenværende sjefer var synlig stolte over å kunne presentere Sørlandschips' satsing på ny fabrikk i Songdalen. Fra venstre: fabrikksjef Vetle Misje, gründere Leif Arne Bjerland og Rune Iversen, samt administrerende direktør Trond Haug. Foto: Sondre Steen Holvik

— Hvilke nye produkter er det snakk om?

— Det kan jeg dessverre ikke si av hensyn til konkurransen, men det blir innen snackssegmentet. Det er imidlertid chips som er og forblir hovedproduktet vårt. Nå får vi muligheten til å utvide med flere smaker og pakninger, svarer Haug.

Fra tre til 25 produkter

I tillegg til at størrelsen på fabrikken har endret seg i løpet av de siste 25 årene, har utvalget gått samme vei.

Sørlandschips med havsalt, som har vært med siden starten i 1990, er fortsatt den desiderte bestselgeren. Foto: Ukjent

— Vi starta med tre smaker: salt, krydder og naturell. Vi var 8-9 stykker i produksjonen som gjorde alt manuelt og produserte seks paller chips til dagen. To provisjonsselgere med hver sin lastebil solgte chipsen. En kjørte vestover og den andre kjørte østover. Skillelinjen gikk midt i Kristiansand, erindrer Bjerland.I dag selger Sørlandschips 25 forskjellige typer produkter fordelt på 9-10 smaker.

Norges minste chipsfabrikk

— Dere markedsfører dere som Norges minste chipsfabrikk?

— Vi er fortsatt Norges minste og har hovedfokus på kvalitet foran kvantitet. Men stadig flere vil ha chipsen vår og etterspør nye smaker, sier Haug.

Markedsandelene til Sørlandschips løftet seg i følge Haug først når de hvite posene kom i 2001. ## 30 prosent markedsandel

— På midten av 2000-tallet var markedsandelen vår rundt 15 prosent. I dag er den på 30 prosent. Samtidig har markedet for chips i Norge økt betydelig, sier direktøren.

— Jeg husker vi lekte med tall i da vi startet bedriften. 1 eller 2 prosent markedsandel, vi nevnte vel også 5 prosent og sa at da har vi gjort det bra, forteller chipsgründer Bjerland og legger til:

— Vi gleder oss alle fire over utviklingen og spesielt at de satser her nede.