— Det har vært en knallhard kamp om boliglånskundene over flere år nå, som har tilspisset seg i det siste. I tillegg har Kristiansand tradisjonelt vært et av områdene hvor bankene har operert med lavest margin, sier administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal.

Se rentebarometer nederst i saken

Tøff konkurranse lokalt

— Hvorfor akkurat Kristiansand?

— Det har nok noe å gjøre med at vi alltid har hatt et godt utvalg av nasjonale, regionale og lokale banker, som igjen bidrar til at kundene har hatt mange tilbud å velge mellom, svarer Engedal.

- Først ute av lokalbankene

Tre mil lengre øst kan banksjefkollega Anne Grethe Sund i Lillesands Sparebank også berette om tøff konkurranse.

— Vi var først ute av lokalbankene med rentekutt fredag morgen, og visste ikke helt hvor konkurrentene ville legge seg. Men at det er tett konkurranse om lånekundene er det ingen tvil om. For vår del opprettholder vi likevel vår markedsandel og ser at vi holder oss konkurransedyktige, sier hun.

Banksjef Anne Grethe Sund i Lillesands Sparebank. Foto: Tore André Baardsen

Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent forrige torsdag, og varslet ytterligere kutt det neste året.

— Går mot nullrente på innskudd

— Vi reduserer jo innskuddsrentene i takt med boliglånsrentene for å balansere kostnadene, men på de lavest forrentede kontiene, som brukskonto, er det ikke mye mer å gå på. Med nytt rentekutt fra Norges Bank går det mot nullrente på deler av innskuddsmassen for å få regnestykket til å gå i hop, forteller banksjefen.

Det bekreftes også av Lillesands Sparebank.

— Det er ikke mer å gå på når det gjelder innskuddsrentene. På noen konti, som brukskonto, kan nok nullrente være et alternativ dersom Norges Bank kutter ytterligere i styringsrenten. Ellers er vi en sparebank og vil fortsatt være konkurransedyktig på sparekonto, sier Sund.

Økt volum opprettholder margin

Enn så lenge må bankene øke volumet for å opprettholde rentemarginen.

— Når vi presses på boliglånsrentene og har lite å kutte i på innskuddsrenter, må lånevolumet økes for å opprettholde inntektene våre. Det forsterker konkurransen mellom bankene ytterligere, sier Engedal.