Kenneth Engedal. Foto: Richard Nodeland
André Fugledal. Foto: Richard Nodeland
Sparebank 1 SR-Bank, Festningsgata i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

— Vi følger opp med en renteendring i morgen. Størrelsen på rentekuttet blir avgjort i renteutvalget fredag formiddag, opplyser direktør konsernstab i Sparebanken Sør, Rolf H. Søraker, i en sms til Fædrelandsvennen torsdag ettermiddag.

Kenneth Engedal. Foto: Richard Nodeland

— Vi har foreløpig ikke tatt stilling til rentekutt, men vil vurdere dette i de kommende dagene, skriver administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal, i en e-post.

SR-Bank kutter

Sparebank 1 SR-Bank setter ned renten med 0,2 prosentpoeng.

— Vi setter ned renten på boliglån fra og med mandag 28. september og sørger med dette for at vi fortsatt tilbyr en boliglånsrente for folk flest som er blant de beste i markedet, sier Jan Friestad, konserndirektør for privatmarkedet i SpareBank 1 SR-Bank, i en pressemelding.

Beste rente for SR-Bank blir nå på 2,4 prosent for unge og for boliglån med samlet belåning innenfor 60 prosent.

Laveste styringsrente noensinne

Torsdag valgte hovedstyret i Norges Bank å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 0,75 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank på torsdagens pressemøte etter at hovedstyret i Norges Bank har besluttet å kutte styringsrenten fra 1 til 0,75 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Varsler ytterligere rentekutt

Det vises i begrunnelsen for rentekuttet at fallet i oljeprisen gjennom sommeren gjør at veksten i norsk økonomi trolig vil holde seg lav lenger enn tidligere lagt til grunn. Sentralbanksjefen varsler samtidig ytterligere rentekutt det nærmeste året.

— Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av det nærmeste året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Storbankene kuttet minutter etter

Ikke lenge etter Norges Bank hadde offentliggjort sitt rentekutt, fulgte storbankene etter. Ifølge Dagens Næringsliv brukte Nordea kun tre minutter på å kutte boliglånsrentene, med Danske Bank ti minutter etter.

André Fugledal. Foto: Richard Nodeland

— Vi så at rentekuttet ville komme og når pengemarkedsrentene også har falt, noe som reduserer våre innlånskostnader, er det rett og rimelig å gi det videre til kundene, sier banksjef for Danske Bank i Kristiansand, André Fugledal, til Fædrelandsvennen.Han viser til at banken særlig prioriterer unge kunder, som nå kan låne penger til 2,25 prosent rente.

— Det er veldig fokus på nye kunder som skal etablere seg her i Kristiansand, og det er jo hyggelig at de nå, reelt sett, kan låne penger gratis, fortsetter han.

0,05 prosentpoeng skiller DNB og Nordea

Nordea kutter på sin side boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng til 2,35 prosent som «beste veiledende listepris.«

DNBs «veiledende listepris» blir 2,4 prosent for unge under 34 år og for såkalte Saga- og Private Banking kunder. For ordinære boliglån over 2 millioner er veiledende listepris 2,65 prosent.

Eksisterende kunder i bankene som nå kutter renta må vente om lag 6 uker før renteendringen trer i kraft. Nye boliglånskunder drar nytte av rentekuttet umiddelbart.

- Prisbevisste kunder

Til tross for et lavt og behagelig rentenivå over lang tid, har imidlertid ikke lånekundene blitt sløve.

— Vi opplever faktisk at kundene er veldig prisbevisste om dagen, noe medieoppmerksomheten rundt lånerenter nok også fører til. De følger mer med på rentenivåene nå enn før, forteller Fugledal i Danske Bank.