Boligprisveksten på Sørlandet har vært lavest i hele Norge siden 2009. Ekspertene tror økt arbeidsledighet vil bremse veksten også de neste årene.

— Boligene er relativt billige i Agder. Vi tror det er potensial til å hente inn noe av det i forhold til resten av landet. Det gjør oss noe optimistiske på landsdelens vegne, sier sjeføkonom Ragnar Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

— Samtidig rammes Agder av oljenedturen. Sammen med høy boligutbygging vil det trekke i motsatt retning, legger han til.

Oljenedgang

Ferske tall fra Samfunnsøkonomisk analyse sier at Kristiansand vil ha en prisvekst på boliger på seks prosent i år. Neste år faller veksten til 3,9 prosent, før det blir 2,9 prosent i 2017 og 2,5 prosent i 2018. Fra 2014 og frem til 2018 sier tallene 16,2 prosent. Det er omtrent likt som spådommene for gjennomsnittet for resten av landet.

For hele Vest-Agder vil veksten være på 13,8 prosent, mens det kun blir 7,6 prosents vekst i Aust-Agder.

— Vi forventer at befolkningsveksten i Kristiansand vil avta noe. Olje- og gassrelaterte bedrifter utgjør en vesentlig andel av industrien i Agder-fylkene, og det er naturlig å legge til grunn økende arbeidsledighet i de nærmeste årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i sin siste utgave av Norsk økonomi.

Det er naturlig å legge til grunn økende arbeidsledighet i de nærmeste årene

Økt boligbygging vil sammen med lavere befolkningsvekst og høyere arbeidsledighet legge en demper på boligprisveksten både i Kristiansand og i resten av Agder. Instituttet har analysert mange forhold rundt norsk økonomi, og ser på hvordan det slår ut på boligprisutviklingen. Analytikerne peker på at oljenedturen og påfølgende arbeidsledighet vil bremse prisveksten. Rogaland vil ha nedgang i tre år. På Sørlandet vil det være lav vekst, men den flater ut tidligere enn resten av landet.

— Vi er litt optimistiske i forhold til oljenedturen, og tror den blir kortvarig, sier Bjørnstad.

Lavest i landet

Rapporten sier at en boliginvestering på Sørlandet ikke har vært like lukrativ som andre steder i landet etter 2009. — Utviklingen i boligmarkedene i Agder-fylkene og Telemark har vært preget av svært lav prisvekst de siste fem årene, står det i rapporten.

Fra 2009 til 2014 økte boligprisene i Sør-Trøndelag med 47 prosent. Det var mest i landet. Gjennomsnittet for hele Norge var 35 prosent.

Helt nederst kommer Aust-Agder med 20 prosent og Vest-Agder med 14 prosent.

En gjennomsnittsbolig kjøpt for 2 millioner kroner i Vest-Agder i 2009 var verdt 2,280 millioner ved utgangen av 2014. Et tilsvarende kjøp i Sør-Trøndelag vill ha steget fra 2 millioner til 2,940 millioner.

Krisiansand trakk ned

Mye av årsaken til den lave veksten på Sørlandet skyldes Kristiansand.

— I Vest-Agder har den svake utviklingen i boligprisene i Kristiansand trukket veksten i fylket ned. Her var det prisfall både i 2013 og i 2014, står det i rapporten. Årsaken til lav prisvekst i Kristiansand er blant annet mye utbygging i forhold til befolkningsutviklingen.

Tror prisene faller i år

Daglig leder i Aktiv Eiendom i Kristiansand, Alex Modahl, tror anslagene fra økonomene i Oslo er for optimistiske.

Jeg mener de tallene er for positive

— Jeg mener de tallene er for positive. Jeg tror vi har utfordringer i arbeidsmarkedet som gir større utslag. Vi er nok nærmere en nullvekst en disse tallene viser, kommenterer Modahl.

Eiendomsmegleren tror nedgangen i oljeservicebransjen vil slå ut i tilbakeholdenhet i eiendomsmarkedet på Sørlandet. Tendensene kommer snart til syne.

— Prisveksten til nå i år stemmer med det de sier, men jeg tror den vil bli justert ned i siste kvartal i år. Den ender på lavere enn seks prosent når vi gjør opp hele året, sier Modahl.