I fasjonable Via Veneto i Roma ligger luksusbutikkene tett. På Café de Paris svever kelnere i svart smoking rundt med sølvfat over hodet. To unge russiske damer iført korte designerkjoler og høyhælte sko sitter og nipper til champagne. Ved nabobordet sitter en eldre dame og drikker rødvin. I Louis Vuitton-vesken hennes titter en chihuahua opp.

Café de Paris ble udødeliggjort i Fellinis film La Dolce Vita fra 1960, og det er nærmest blitt et ikon i Roma.

Derfor ble det et ramaskrik da politiet nylig raidet restauranten. Det viste seg at denne og ti andre restauranter i den italienske hovedstaden var eid av ’Ndrangheta, den calabriske mafiaen.

Café de Paris ble solgt i 2005 til en frisør fra Calabria som tilhørte den brutale og mektige Alvaro-Palamara-klanen.

Roma: Fasjonable Café de Paris har vært et ikon i Roma siden Fellinis film «La Dolce Vita» fra 1960. Derfor ble det et ramaskrik da det nylig ble kjent at ’Ndranghetaen eide restauranten. Den calabriske mafiaen utnytter den økonomiske krisen til å kjøpe seg kraftig opp i den hvite økonomien. Foto: PER KRISTIAN AALE

– ’Ndranghetaen er ikke lenger bare et problem i Calabria. Denne mafiagruppen ekspanderer nå til alle regioner i Italia. Ingen andre mafiagrupper i Italia har vist en slik evne til å spre seg som dem, fremholder historieprofessor Enzo Ciconte, av mange regnet som Italias fremste ekspert på mafiaen.

Kontakter og fotfeste

Statsadvokat Luigi De Ficchy, som i 16 år har jobbet ved påtalemyndighetens antimafiakontor med ’Ndrangheta som spesialfelt, forteller at den calabriske mafiaen begynte å ekspandere nordover på 1970-tallet.

Årsaken var at medlemmer av organisasjonen ble dømt til internt eksil; de ble dømt til å bo i Nord-Italia.

– Tanken var at det skulle skille dem fra miljøet, og at de slik skulle bli bedre borgere. Isteden bidro det til at ’Ndrangheta spredte seg. De fikk kontakter og fotfeste i nord.

Statsadvokaten peker på at mafiaen utvider forretningene kraftig. Økonomisk nedgang gir nye muligheter; det er kjøpers marked.

– Den økonomiske krisen åpner mange dører for kriminelle grupper som er stinne av penger. Før presset ’Ndranghetaen bedrifter til å betale dem prosenter av omsetningen. Nå vil de gjerne ha hele kaken; de forsøker å få kontroll over hele selskapet, forteller han.

Investerer hvitt

Giuseppe Pisanu, som leder den italienske antimafiakommisjonen, peker på at Italias mafiabander bruker de enorme summene som de har tjent gjennom flere tiår, til å investere i den hvite økonomien.

– De benytter fortsatt mafiametoder som trusler og drap, men de skyter ikke lenger på folk fra biler i fart. Isteden kamuflerer de drapene som selvmord eller ulykker.

Nylig advarte sjefen for Den europeiske sentralbanken – italieneren Mario Draghi – mot at nedgangstidene hadde gjort bedriftene mer sårbare for mafiaen.

I en ny rapport fra SOS Impresa – en næringslivsorganisasjon som kjemper mot organisert kriminalitet – heter det at mafiaen har strammet grepet om den italienske økonomien de siste fem årene.

Spiste av pengene

For noen måneder siden avlyttet politiet en telefonsamtale der to mafiabosser snakket sammen.

Den ene klaget over at «rottene spiser av pengene våre». Politiet trodde først at det var rivaliserende grupper han snakket om, men så fant de ut at han hadde stående flere paller med penger på et lager. Rotter hadde bokstavelig talt forsynt seg av pengeberget. – Næringslivets største problem er mangel på penger og kredittskvis. Mafiaens problem er at den har for mye penger. Når du handler med heroin og kokain, har du ikke pengeproblemer, sier James Walston, professor i statsvitenskap ved Det amerikanske universitetet i Roma.

Twitter: @pkaale