Leder for Åseral Næringsråd, Eva Åsland, var storfornøyd med oppmøtet på leverandørseminaret i forbindelse med Skjerka-demningene. Assisterende prosjektleder i Agder Energi, Tor Åmdal, sitter på første rad til venstre, og ordfører Oddmund Ljosland i rød genser på andre rad til høyre.
Prosjektleder i Agder Energi, Tor Åmdal, viser oversiktsbilder fra Skjerkevatn med ny demning i forkant av bildet.
Dagens fem dammer erstattes med to nye steinfyllingsdammer. Foto: Sveco/Agder Energi

— Skanska og Terrengtransport trenger ikke gå over bekken etter vann. Vannet har vi her, sa leder for Åseral Næringsråd, Eva Åsland, da hun oppsummerte leverandørseminaret i Minne kultursenter i Kyrkjebygd.

Og vann, både i rennende form og i betydningen lokalt næringsliv, har de nok av i fjellbygda øverst i Vest-Agder.

Når vi velger underleverandører skjeler vi til flere kriterier som kompetanse, HMS-resultater, leveransedyktighet og kommersielle betingelser. Er alle disse tingene til stede, velger jeg heller en leverandør fra indre Agder enn fra Sverige eller Danmark.

Imponerende oppmøte

Over 50 representanter fra det lokale næringslivet, inklusive noen besøkende naboer fra Evje, Audnedal og Marnardal, møtte opp for å høre mer om mulighetene for oppdrag i forbindelse med riving av fire gamle dammer og bygging av to nye ved Skjerkevatn. Med tanke på at kommunen har under 1000 innbyggere, var oppmøtet ganske imponerende, noe flere deltakere også kommenterte.

LES OGSÅ:

Velger lokalt om mulig

— Når vi velger underleverandører skjeler vi til flere kriterier som kompetanse, HMS-resultater, leveransedyktighet og kommersielle betingelser. Er alle disse tingene til stede, velger jeg heller en leverandør fra indre Agder enn fra Sverige eller Danmark, sier prosjektleder for arbeidsfelleskapet JV Skanska - TT Anlegg, Are Eliassen, til Fædrelandsvennen.

Oppdragene det skal kjempes om, og hvor noen allerede er i boks, gjelder betongarbeid, injeksjonsarbeid, elektroarbeid, stål- og metallarbeider, vegetasjonsrydding, transporttjenester og overnatting, forpleining og renhold.

Prosjektleder i Agder Energi, Tor Åmdal, viser oversiktsbilder fra Skjerkevatn med ny demning i forkant av bildet.

Landsby på fjellet— Det vil bygges en liten landsby på fjellet hvor det både blir overnatting og kantine for anleggsarbeiderne. Med 40- 50 mennesker som skal ha mat og overnatting blir det nesten som et lite hotell, forteller Eliassen.

LES OGSÅ:

Ferdig 2018

Prosjektet, som startet i september i fjor og løper til oktober i 2018, vil nå en bemanningstopp i 2016 med rundt 62 årsverk i arbeid. Det skal bygges to fyllingsdammer med til sammen 1,2 millioner kubikk stein, fire kilometer permanente veier og 470 meter tunell, i tillegg til avgraving av 220.000 kubikk med løsmasser og fjellsprenging på 1,1 millioner kubikk, for å nevne noe.

LES OGSÅ:

— I det store veiprosjektet ved Mjøsa (ny firefelts E6 og dobbeltsporet jernbane, red.anm.), som er blant Norges største veiprosjekter, flyttes det totalt tre-fire millioner kubikk stein. Vi skal flytte minst en fjerdedel av dette, sa assisterende prosjektleder for Skjerkevatn dammer i Agder Energi, Tor Åmdal, under sin presentasjon.

Til tross for størrelsen på prosjektet, er det ikke først og fremst mer kraft, men krav om damsikkerhet, som er bakgrunnen for utbyggingen.

- Veldig viktig

— Tunge kraftprosjekt i milliardklassen er veldig viktig for både Åseral og Agder, sa ordfører Oddmund Ljosland under seminaret, og påpekte viktigheten av at det lokale næringslivet var tidlig ute med å sikre seg oppdrag.

LES OGSÅ:

— Det er viktig med lokal forankring, og derfor veldig hyggelig at Terrengtransport, som både har en historie her og flere ansatte fra Åseral, er med og deler kontrakten om byggingen av demningen, sa Ljosland, og la til:

— Åsdølen er jo en flink anleggsarbeider.

Sikret kontrakt

Eco Injeksjon, som tetter fjell og sprekker under dammene, er kun en formell godkjenning unna kontrakt.

— Det er en krevende og spennende jobb. Vi må ha to arbeidslag med tre mann hver, og med skiftjobbing blir det fort 10-12 mann totalt, sier Elling Eikerapen, daglig leder og medeier i åseralsfirmaet Eco Injeksjon.

Kombinert med det pågående prosjektet prater vi om en totalsum i Åseral-prosjektene på omlag to milliarder kroner.

Selskapet mangler kun en formell godkjenning fra Agder Energi før kontrakten er i boks.

— Vi starter i så fall i juni i år og jobber til det blir frost. Deretter blir det oppstart så tidlig som mulig i 2016, og ferdigstillelse av vår jobb i løpet av året, sier Eikerapen.

Noe av arbeidet vil gjøres i samarbeid med Rencon i Kristiansand, som leverer stoff til den kjemiske injeksjonen.

— Det er et voldsomt kritisk arbeid som må være i boks innen selve damutbyggingen kan starte, sier Eikerapen.

Venter svar om milliardutbygging i vår

Svaret på Agder Energis konsesjonssøknad om ytterligere kraftutbygging lengre nord i kommunen ventes i løpet av våren. Et ja på søknaden betyr nye milliardutbygginger.

Går det som vi ønsker, blir det stor aktivitet i kommunen ut 2020. — Kombinert med det pågående prosjektet prater vi om en totalsum i Åseral-prosjektene på omlag to milliarder kroner, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

— NVE sa de trengte høsten og litt tid over nyttår. Det er kanskje på tide å høre om behandlingen snart er ferdig, sa en utålmodig og spent Åseral-ordfører.

Som Fædrelandsvennen tidligere har omtalt har Agder Energi, parallelt med arbeidet som skjer på Skjerka, sendt inn en konsesjonssøknad for et omfattende arbeid nord i Åseral. Noen kilometer nord for Ljosland ønsker selskapet å heve demningen ved Langevatn med 15 meter, deretter bygge en bedre og større tunnel til Skjerka og plassere en kraftstasjon mellom Ljosland og Skjerka. Kronen på verket blir å bygge nytt aggregat ved siden av det eksisterende på Skjerka kraftstasjon.

— Går det som vi ønsker, blir det stor aktivitet i kommunen ut 2020, sier Altmann.