— Viktigste årsak til resultatnedgangen er lavere priser på vannkraftproduksjon, skriver Agder Energis konsernsjef Tom Nysted i en pressemelding.

Tirsdag offentliggjorde energikonsernet sine regnskapstall for tredje kvartal 2015. De viser 6,2 milliarder kroner i inntekter, opp ni prosent fra samme periode i fjor. Men overskuddet etter skatt, som er grunnlaget for aksjeutbytte til 30 Agder-kommuner og Statkraft, sank videre. Denne gangen endte det på 468 millioner kroner. På samme tid i fjor var tilsvarende tall 542 millioner, for to år siden 647 mill. Reduksjonen er 28 prosent på to år.

Nå gjenstår jo riktignok tre måneder av 2015 før sluttstrek settes og utbyttehungrige kommuner vet hva de har å forholde seg til.

Pernille Kring Gulowsen, Agder Energis konserndirektør for finans, økonomi og risiko, forklarer gjeldende prinsipp:

— Utbyttet skal være 400 millioner kroner, pluss 60 prosent av overskytende overskudd etter skatt. Grunnlaget er ikke foregående års resultat, men året før det igjen. Bakgrunnen er at kommunene trenger å vite hva de kan budsjettere med av inntekter. I mai 2016 skal eierne ha utbetalt 660 millioner kroner i aksjeutbytte, basert på resultatet for 2014, sier Gulowsen.

Som kjent eier kommunene 54,5 prosent av aksjene i Agder Energi, mens Statkraft har 45,5 prosent.

Tilbake til konsernsjef Nysted:

— Los leverer gode resultater og Agder Energi Nett hadde resultatfremgang. Gode bidrag fra sikringsaktiviteter på kraft har hevet oss over spotprisene, men ikke til fjorårsnivå. Ressurssituasjonen er fortsatt bedre enn normalt. Med normal ressurstilgang fremover forventer vi høy vannkraftproduksjon i 2015.