Utflating i boligpriser, økende arbeidsledighet, mindre optimistiske bedrifter og kraftig vekst i konkurser.

Tegnene er mange på at det nå går tregere i Norge.

– Jeg sover fortsatt godt om natten, og det er viktig for å kunne være opplagt på dagtid og følge med på det som nå skjer i norsk økonomi. Vi ser tegn til at krisen rammer Norge i større grad enn tidligere, sier finansministeren til Aftenposten.

Han mener eurokrisen har skyld i oppbremsingen.

– Fallet i Europa blir kraftigere enn tidligere antatt. De siste tallene er lite oppmuntrende lesning. Også Sverige og Danmark har fått det tøffere, og krisen rykker nærmere Norge. Dette har vi vært forberedt på at vil skje, sier Johnsen.

– Finnes det planer om ekstraordinære krisepakker som under finanskrisen?

– Nei, pr. i dag er det ikke det, men i revidert nasjonalbudsjett som vedtas fredag, ligger det mange viktige tiltak rettet mot både spesifikke næringer og mot den norske økonomien generelt.

– Vi legger frem en tiltakspakke for skog— og treforedlingsindustrien, styrker kommuneøkonomien og legger frem en ny skattepakke som skal bedre forholdene for bedriftene på fastlandet. I tillegg ligger store samferdselsprosjekter og andre byggeprosjekter inne her, sier Johnsen.

– Ledigheten svinger

– Arbeidsledigheten ligger nå på 100.000 og er høyere enn under finanskrisen. Er dette akseptabelt for Regjeringen?

– Vi jobber for en så lav ledighet som mulig, men ledighetstallene vil alltid svinge fra tid til annen, derfor vil jeg ikke komme med et tall for hva som er akseptabelt. I dagens situasjon er det et blandet bilde. Byggebransjen melder om mangel på folk samtidig som ledigheten i samme bransje stiger. Også i andre deler av næringslivet er det mangel på arbeidskraft. – Men vil du karakterisere 100.000 som et høyt nivå?

– Det er klart at dette dreier seg om 100.000 enkeltpersoner, og vi må hele tiden innrette politikken slik at de som ønsker jobb, får det.

Glad for svakere boligprisvekst

Norske boligpriser har vært blant de aller raskest voksende i vesten de siste 10 årene, men nå er det tegn til utflating. Veksten de siste tre månedene er den laveste siden finanskrisen. Johnsen mener dette er bra.

– Vi har hatt en enorm vekst i boligpriser, og det at du får en utflating er positivt. Det kan tyde på at boligmarkedet kommer i bedre balanse. Det er også gode nyheter for dem som skal inn på boligmarkedet. Dessuten har høye norske boligpriser en motpost: en stor gjeldsoppbygging. De lave rentene er ikke evigvarende og derfor er det et sunt tegn med en mer balansert utvikling i boligpriser, sparing og oppbygging av gjeld.

Utfordrer opposisjonen

Johnsen peker på at det fortsatt går bra i norsk økonomi sammenlignet med andre vestlige land.

– Vi står klare til å handle dersom det skulle bli nødvendig, men akkurat nå er det aller viktigste vi kan gjøre ikke å så tvil om rammene rundt norsk økonomisk politikk, pengebruken og handlingsregelen. Vi har bedt opposisjonen om å avklare dette gang på gang, men vi har ikke fått noe godt svar, sier Johnsen.

– Høyre står fast ved handlingsregelen, bedyrer Jan Tore Sanner. Foto: Olsen Olav

Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann i Høyre, reagerer på Johnsens kritikk.– Det er ikke så mange flere enn Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen som er bekymret for dette, og innerst inne er jeg sikker på at også de vet at en regjering med Høyre vil holde orden i norsk økonomi, sier Sanner.

– Rødgrønn politikk skaper problemer

– Johnsen bør være mer opptatt av at hans egen regjering har brutt handlingsregelen gjennom åtte år ved å gå bort fra fundamentet om at nye oljekroner skal investeres i kunnskap, infrastruktur og vekstfremmende skatteletter, sier Sanner.

– Hvorfor kan dere ikke bare garantere at en regjering med Høyre vil følge handlingsregelen?

– Høyre står fast ved handlingsregelen, men den handler om mer enn hvor mange penger som brukes. Den handler også om hvordan pengene brukes. Det er vårt poeng, sier Sanner.

Han understreker at Norge har en solid økonomi og at mye fortsatt går bra.

– Jeg mener man skal være forsiktige med å komme med dommedagsprofetier. Samtidig er det noen veldig tydelige tegn på at krisen i Europa og rødgrønn politikk her hjemme skaper problemer for mange norske bedrifter og arbeidsplasser. Dette er knyttet til et særnorsk høyt kostnadsnivå, særnorske skatter og en altfor dårlig satsing på næringsrettet forskning og innovasjon.