Elkem Solars verksdirektør Geir Ausland (t.v.) og Inge Grubben-Strømnes, konserndirektør hos Elkem sentralt, hadde en god dag tirsdag. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— En strålende nyhet. Dette sikrer arbeidsplassene våre! erklærer Terje André Hanssen, leder for tradisjonsrike Fiskaa Verk Arbeiderforening. Sammen med hovedvernombud Odd-Håvard Thraning har han tatt turen ut til bedriftsporten. Begge karene er til de grader i perlehumør etter å ha blitt forkynt nyheten om at Elkem-konsernets eier, kinesiske China National Bluestar, er i ferd med å kjøpe solpanelselskapet Rec Solar for 4,3 milliarder kroner.

— Dette er utelukkende positivt for Elkem Solar. Nå kommer vi inn i en fullintegrert produksjonskjede som strekker seg fra kvartsen blir gravd opp av jorda og fram til ferdig solpanel, sier Inge Grubben-Strømnes.

Elkem Solars verksdirektør Geir Ausland (t.v.) og Inge Grubben-Strømnes, konserndirektør hos Elkem sentralt, hadde en god dag tirsdag. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Konserndirektøren fra Elkems hovedkontor i Oslo har tatt turen til Kristiansand i anledning nyheten om oppkjøpet, som ble utdypet for de 200 ansatte under et allmøte tirsdag formiddag. Rec Solar er børsnotert i Oslo og har hatt norskdominert eierskap, men produserer solpaneler i Singapore.

Allmenn jubel

Alle Fædrelandsvennen snakket med tirsdag, var glade for nyheten. Verksdirektør Geir Ausland var blant de som smilte aller bredest.

— Elkem Solar er i ferd med å bli del av den mest energieffektive produksjonskjeden av solcellepaneler som finnes. Nå kan vi optimalisere produksjonsprosessen på alle trinn. Vår fremste jobb er kontinuerlig å kutte energiforbruk og kostnader. Det blir langt enklere nå, fremholdt Ausland.

Grubben-Strømnes manet imidlertid til besinnelse.

— Transaksjonen er ikke i boks ennå. Vi må ta forbehold!

Ingen flytting

— Elkem Solar har kinesisk eier. Nå skal selve solpanelene produseres i Singapore. Kan det medføre at Elkem Solars produksjon også flyttes til Asia?

— Nei. For det første kan det ikke settes hjul på anlegget på Fiskaa. For det andre er kraft faktisk relativt billig i Norge. For det tredje finnes det et unikt, ikke-flyttbart kompetansemiljø innen høytemperatur materialteknologi her på Fiskaa, lyder det bestemt fra konserndirektør Grubben-Strømnes.- Klarer dere å produsere nok superrent silisium ved Elkem Solar fremover?

— Vi er jo i ferd med å oppgradere produksjonskapasiteten fra 6000 tonn årlig til 7500 tonn, og vi skal nok greie mer også, antyder Geir Ausland.

— Å kutte kostnader er alltid lettere når produksjonen øker. Avfallshåndtering og resirkulering blir også mer effektivt i en fullintegrert kjede. Ingen får mer solceller ut av en kilo kvarts enn oss, legger Grubben-Strømnes til.

Fortsatt aktuelt med Grenland

Så treffer Fædrelandsvennen på Helge Aasen, Elkems konsernsjef.

— Klart dette vil sikre industrimiljøet på Fiskaa ytterligere. Vi har jobbet lenge for å få denne transaksjonen til. Og på en måte er det en sirkel som sluttes; Elkem eide opprinnelig en betydelig del av Rec, minner han om.

Vi har lenge drømt om å komme på samme lag som Rec Solar. Vi passer jo sammen som hånd i hanske. Nei, dette kan ikke bli bedre.

Arbeiderforeningsleder Terje André Hanssen og hovedvernombud Odd-Håvard Thraning

For bare noen uker siden ble det kjent at Elkem Solar, sammen med Norwegian Crystal, pønsker på å overta et anlegg i Grenland etter en konkursrammet del av Rec-systemet. Men den gang ble det ikke noe av, fordi bostyret ikke aksepterte budet.

— Nå er det vel blitt mindre aktuelt å overta i Grenland, Asen?

— Si ikke det. Den delen av produksjonsprosessen som kan utføres der, kan vi bidra positivt til.

- Kan ikke bli bedre

Tilbake ved bedriftsporten, hvor arbeiderforeningsleder Terje André Hanssen og hovedvernombud Odd-Håvard Thraning står og smiler.

— Vi har lenge drømt om å komme på samme lag som Rec Solar. Vi passer jo sammen som hånd i hanske. Nei, dette kan ikke bli bedre - og vi som trodde det var uoppnåelig! lyder det samstemt fra duoen.

— Elkem Solar er vel viktig for hele miljøet på Fiskaa?

— Å, ja! Vi hadde vært langt fattigere uten dem. Få nå med at vi har et helt unikt ingeniør- og forskermiljø her! Og at Elkem Carbon går så det suser!