— Klart det er interessant. Elkem Solar produserer superrent silisium. Det første kunden gjør med leveranser fra oss, er å støpe silisiumblokker, som deretter kuttes opp i tynne skiver, såkalte wafere. De brukes i solcellepaneler. Kan vi få kontroll over støpeprosessen også, kan vi tilpasse den vår egen prosess, forklarer verksdirektør Geir Ausland hos Elkem Solar.

Fædrelandsvennen har tatt kontakt på bakgrunn av en artikkel i Finansavisen om at Elkem Solar og Norwegian Crystals er i diskusjon med bostyrer etter konkursrammede Rec om å overta fabrikkanlegget på Herøya. Som et apropos gjentas hva samme Geir Ausland uttalte under et lunsjmøte for gjester fra Næringsforeningen for én uke siden: «Borte på Herøya hadde Rec verdens mest moderne anlegg i 2010. I 2012 gikk bedriften konkurs, i dag fremstår den som en spøkelsesfabrikk. Skulle den tas i bruk på nytt, måtte den bygges totalt om. Produksjonsanlegget er blitt avleggs».

Inge Grubben-Strømnes, konserndirektør hos Elkem, sier dette:

— Vi har levert et bud som er avslått. Bostyret sliter nok med å innse at et anlegg det er lagt ned nesten 2,5 milliarder kroner i, bare er verd en brøkdel i dag.