Robert Eriksson mener at det er forskjell på bakholdsangrep og en utstrakt hånd. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Mens fagbevegelsen raser, synes arbeidsgiverne at nesten alt Regjeringen kommer med er både bra og nødvendig.

I NHO-bygget på Majorstua er man forbauset over reaksjonen fra LO.

Et knapt døgn etter at LO og resten av fagbevegelsen gikk i skyttergravene, offentliggjorde arbeidsminister Eriksson sine tanker om hva som bør endres i arbeidsmiljøloven. Eller moderniseres, som han sier.

Tirsdag samlet han sitt arbeidslivs— og pensjonspolitiske råd for å fortelle om endringsforslagene regjeringen sender ut på høring. De ble pålagt taushetsplikt. Planen var at media skulle få informasjonen onsdag. Men de fagorganisertes representanter ble så provosert at de ikke klarte å holde tett.

LES OGSÅ: LO varsler kamp

På pressekonferansen sin måtte Eriksson svare mer på spørsmål om reaksjonene, enn om selve forslagene.

— Jeg synes det er trist at hun bruker slik retorikk, sa han om LO-leder Gerd Kristiansens sterke reaksjon.

— Dette er en invitasjon til samarbeid, jeg vil heller kalle det en utstrakt hånd enn et bakholdsangrep.

— Da regjeringen ble dannet, sa Gerd Kristiansen at hun vil opptre konstruktivt. Men hun har også sagt at hennes store jobb er å få skiftet ut den sittende regjeringen, fortsatte han, og føyde til at «det synes jeg er greit».

Lytter til arbeidsfolk

Eriksson sa at han har vært rundt på sykehjem, skipsverft og mange andre arbeidsplasser for å lytte.

Ikke minst synes han det er godt å komme hjem til Domuskafeen i Verdalen. Der får han klare råd fra industri- og anleggsarbeiderne som pendler. De vil ha mulighet til å jobbe lengre dager når de er borte hjemmefra. Det samme hører han på sykehjem, de ansatte som må jobbe helg vil heller ha lange skift og flere frihelger.

Kristin Skogen Lund i arbeidsgiverforeningen NHO forstår ikke reaksjonene fra sin motpart i fagbevegelsen.

Hun mener at alt som blir foreslått har vært varslet i partiprogrammer og regjeringsplattformen. Og hun avviser blankt at det er «et bestillingsverk fra arbeidsgiverne».

- Styrke samarbeidet

Hun mener at angrepene på Eriksson og kritikken av prosessen er helt uberettiget.

— Den slags fortjener han ikke. Det han gjør nå er at alle likebehandles. Vi får informasjonen samtidig og kan delta i en reell høring. Han fortjener ikke kritikken, og å kritisere prosessen er uhørt. Nå har vi åtte år bak oss med en regjering som nærmest kom med arbeidslivspolitiske direktiver, alltid på LOs premisser, sier hun.

Derfor avviser hun blankt at regjeringen representerer en trussel mot det inntektspolitiske samarbeidet.

— Dette er mer å styrke samarbeidet, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot mer midlertidighet

Mer fleksibilitet

NHO er særlig glad for at muligheten for å gjennomsnittsberegne arbeidstid økes. Der er hun helt på linje med gjestene på Domuskafeen. Arbeidsdagen skal kunne være på 12 timer, mot ti i dag, så sant man har avtale om det på bedriften. Men regnet gjennom et år skal arbeidsuken fortsatt være på maksimalt 40 timer.

— Det er mange arbeidsplasser som ikke er helt A4, sier Skogen Lund.

På samme måte økes grensene for hvor mye overtid det kan jobbes på en dag, eller i løpet av en uke. Men de absolutte grensene for overtid i løpet av et år forblir 200 timer, mens bedrifter med avtale kan strekke seg til 300 timer.

Venstre støtter

Dersom regjeringen ender opp med å foreslå lovendringer i tråd med Erikssons tanker, kan den regne med støtte fra Venstre.

Det er positivt at regjeringen endelig foreslår å gjøre arbeidsmiljøloven mer fleksibel og i tråd med et moderne arbeidsliv. Arbeidslivet har vært gjennom store forandringer siden premissene for dagens arbeidsmiljølov ble lagt på 60 – 70- tallet.

Men det er et mål for oss at ingen arbeidstakere skal måtte gå årevis på usikre kontrakter og midlertidige ansettelser. Derfor vil vi at midlertidige ansatte skal ha en rett til fast ansettelse etter to år, og ikke etter fire, slik reglene er i dag, sier arbeidspolitisk talsmann i Venstre, Sveinung Rotevatn.

Han skulle heller sett at regjeringen gikk litt lenger på noen områder.

LES OGSÅ: