— Jeg er usikker på om dette var klokt, svarer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

— Jeg er tvilende til om dette vil være til hjelp for å få fart på økonomien i eurolandene. Jeg er enig med Tysklands forbundskansler Angela Merkel i at lavere renter på statsobligasjoner, som er en virkning av vedtaket, kan gjøre det lettere for eurolandene å slappe av, fordi det ikke koster så mye å refinansiere gjelden. Det er en fare for at presset for å gjennomføre reformer i økonomien og få ned underskuddet i statsbudsjettet blir mindre viktig. Det er også uheldig at ESB med sitt vedtak splitter opp mellom ESB og de 19 nasjonale sentralbankene i eurosonen om hvem som skal bære eventuelle tap på statsgjeld som kjøpes opp. Det vitner om noe manglende tillit til hverandre i eurosystemet. Det er en uheldig signaleffekt. - Markedsreaksjonen var jo positive.

— Ja, markedet jubler og sender euroen ned. Det er markedseffekten av ESB-vedtaket. Den største virkningen på inflasjonen tror jeg primært vil komme gjennom en svakere euro. Det er en hake ved dette. Én av årsakene til at euroen svekkes så mye mot dollar er store forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer til å øke renten senere i år. Men jeg tror ikke Fed er ufølsom for den betydelige styrkelsen av dollaren som finner sted. Det kan bidra til å utsette en renteoppgang.

- Norske kroner styrkes også når euroen svekkes. Det må vel være en positiv nyhet for norsk økonomi?

— Det at euroen svekkes er ikke primært en «kronestory». I rentemarkedet prises det nå inn tre rentereduksjoner fra Norges Bank. Inntil ESB-møtet torsdag var det forventninger om to rentekutt. Forventningene i markedet er at Norges Bank må følge opp beslutningen til ESB. Jeg er veldig skeptisk. Vi ser at oljeprisen har steget litt den siste uken. Varslede kutt i den globale oljeproduksjonen fører trolig til at oljeprisen stabiliseres og kommer litt opp igjen. Samtidig kan det virke som om boligmarkedet har gått helt av skaftet, noe som er et resultat av den lavere renten. Dette er noe Norges Bank må ta hensyn til ved neste korsvei. Hvis denne utviklingen bekreftes av boligpristall som legges frem om 14 dager, kommer Norges Bank i et dilemma.

- Har tronskiftet i Saudi-Arabia – verdens største oljeprodusent og -eksportør – noen betydning for oljeprisen og verdensøkonomien?

— Jeg tror dette har liten eller ingen betydning. Det virker som at dette er et vel planlagt skifte av ledelse uten noen dramatikk. Jeg kan aldri tenke meg at Saudi-Arabia kommer til å gjøre noe med oljeproduksjonen på grunn av dette.