På lageret treffer direktør Magne Nordvik Helge Hannevik. Han har jobbet 30 år ved Hydro Vigelands Brug. Han er også femte generasjon ansatt. Både far, bestefar, oldefar og tippoldefar har jobbet på verket. Foto: Odd Inge Uleberg
Magne Nordvik foran Norges eldste aluminiumverk som produserer verdens reneste aluminium. Det begynte i 1908. Nå tester Hydro Vigeland Brug ut prosesser som vil sette nye verdensrekorder i lavt strømforbruk pr renset tonn. Foto: Odd Inge Uleberg

— Jeg vil helst ikke snakke om våre mulige nyvinninger. Men vi har en testovn med meget lovende resultater. Alt handler om renhetsgrad opp mot kostnad og energimengde, sier en hemmelighetsfull direktør Magne M. Nordvik.

Bak ham står verdens reneste aluminium stablet. Direktør Magne Nordvik kan glede seg over at renset aluminium fra Hydro Vigelands Brug finnes i de aller fleste flatskjermer og mobiltelefoner som finnes på kloden. Foto: Odd Inge Uleberg

Hydro Vigelands Brug AS som bedriften heter nå, jobber kontinuerlig med å produsere renest mulig aluminium til minst mulig kostnad. De siste 15 årene er strømforbruket redusert med over 30 prosent, takket være samarbeid med Enova.

Nye verdensrekorder

Nå står muligens nye kvantesprang for tur. Det siste året er det oppnådd testresultater med helt usedvanlig lavt strømforbruk. Etter det vi erfarer snakker vi halvert forbruk i forhold til for få år siden.

— Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte. Vi har allerede verdensrekorden i lavt forbruk pr. renset tonn. Vi vet ikke hvor langt ned vi kommer i praksis, eller hva som er regningssvarende å implementere i våre 43 ovner. Det er for tidlig, sier Nordvik, men smiler.

Unik kvalitet

Historien om Hydro Vigelands Brug er historien om en meget trofast arbeidsstokk, gode teknologer og eiere som i samarbeid har jobbet med å utvikle en teknologi og en erfaring ingen andre i verden kan matche.

— Vi sier vi produserer aluminium som er 99,999 prosent rent. Det er flere nitall og. For å forklare enkelt: Hvis du hvert sekund dag og natt, året rundt, teller ett og ett atom fra våre produkter, kan du holde på i 32 år før du kommer til et atom som er avfall og ikke rent aluminium. Der er vi, sier Nordvik.

Han og de 35 kollegene på Hydro Vigelands Brug blir alltid litt rette i ryggen og stolte i stemmen når de sier akkurat det.

- Hva er hemmeligheten?

— Vi har egentlig ingen. Vi har ikke noen patentert bedriftshemmelighet. Det handler om systematikk, systematikk og systematikk. Når det kobles mot erfaring og dyktighet får du våre resultater, sier Nordvik.

Bedriften ved Vigelandsfossen hadde 293 ansatte da de første ovnene ble fyrt opp i 1908. Det var etter krigen at verket gikk over fra å produsere aluminium til å bli et rent rense- eller raffineringsverk.

— Hydro High Purity i Tyskland eier aluminiumen vi får inn. Vi bare renser. Derfor kan du ikke snakke om overskudd og slikt. Kronekursens svekkelse bidrar selvsagt sterkt til bedre lønnsomhet, og vi hadde over 10 prosent vekst i fjor, sier direktøren.

I hver eneste flatskjerm

Arve Smevik kunne neppe sett Davy Wathne på flatskjerm, uten noen fragmenter superrent aluminium fra Hydro Vigelands Brug AS i Vennesla. Foto: scanpix

Drøyt 4500 tonn high purity aluminium ble sendt ut fra fabrikklokalene i fjor. Det er ikke så store mengder, men samtidig er det ikke så mye som skal til.— Vårt rensede aluminium selges ikke på metallbørsen i London. Det går til kunder Hydro High Purity har tett kontakt med.

Mye brukes i flatskjermer, mobiltelefoner, kompliserte datastyringsverktøy, solceller og i led-pærer.

— Du vil neppe finne en flatskjerm på kloden uten fragmenter av aluminium fra Hydro Vigelands Brug. Superrent aluminium brukes i strømstyringen til hvert picxel.

- Fremtiden må se lys ut?

— Hvem vet når det kommer ledpærer som ikke bruker aluminium? Derfor handler det om kontinuerlig forbedring. Vi er en fantastisk gjeng her, sier Nordvik.

19 år uten fraværsskade

Desember 1995 var sist gang en ansatt ved Vigeland Brug AS ble skadet såpass at vedkommende måtte ha fravær fra jobb etterpå. Foto: Odd Inge Uleberg

27. februar vil det være 7000 dager siden sist en ansatt ved Vigeland Brug måtte være hjemme fra jobb grunnet skade på jobb. — Dette er vi usedvanlig stolte over. I desember passerte vi 19 år. Vi håper vi skal greie 20 år rett før jul, sier en stolt direktør Magne Nordvik.Når vi er innom på reportasjeoppdrag står tavla på 6991 dager uten fraværsskade. Den gangen var fremdeles Karl Solberg direktør ved verket. Siden har både Olav Wigstøl og Magne Nordvik hatt sjefsjobben.

— Vi har en meget kompetent arbeidsstokk og vi jobber kontinuerlig med helse-, miljø- og sikkerhet. Man vet aldri når en ulykke skjer, men jeg har har jo et håp om at det ikke skal skje alvorlige skader i min direktørtid, sier Magne Nordvik.