VENNESLA: — Alle parter opplever dette som en vinn-vinn-situasjon, selv de som selger, sier Pål Otto Eide, ass. dir i Hydros avdeling for energiforsyning og utvikling.

Mandag ble det offentliggjort at Hydro kjøper ut det multinasjonale selskapet Rino Tinto Alcans (RTA) 50 prosent andel i Vigeland Metal Refinery AS i Vennesla for en ukjent sum. Hydro overtar også eierskapet til kraftverket med årlig produksjon på 180 GWh, som er det dobbelte av hva fabrikken forbruker. Hydro blir eneeier av grunn, bygninger, kraftstasjon, lakserett, Vigeland hovedgård og den fredede direktørboligen.

Blir norsk igjen

— Det er hyggelig å kunne ta Vigeland tilbake på norske hender, sier Eide.

Fabrikken startet som sagbruk i 1621 og har vært på utenlandske hender siden 1830-tallet. I 1907 fikk bruket konsesjon på kraftproduksjon. Vigeland Metal Refinery er den eldste aluminiumsprodusenten som fortsatt er i drift i Norge, med oppstart i 1908. Hydro kjøpte tyske VAW i 2002, og 50 prosent eierskap på Vigeland fulgte med.

— Hydro er eneste kjøper av metallet herfra, og det passer godt i Hydros strategi for rent, high purity aluminium, sier Eide.

Metallet som de 35 ansatte i Vennesla lager er det reneste i verden, og brukes til halvledere, LCD-skjermer og annen elektronikk.

ALLMØTE: Det var god stemning på allmøtet på Vigeland Metal Refinery da nyheten om oppkjøpet ble kjent. Fra v: Styreleder Volker Stutz, kommunikasjonssjef i Hydro Øyvind Breivik, Pål Otto Eide, visepresident i Hydros energi & utviklingsavdeling og Kai Ove Erklev, administrasjonssjef. Foto: Kjartan Bjelland
FORNØYD: Stemningen var god på allmøtet da det ble offentliggjort at Hydro fra nå av blir eneeier av Vigeland Metal Refinery AS og kraftverket Vigelands Brug. Foto: Kjartan Bjelland

Elektronikk

— Markedsutsiktene er lovende. Elektronikkmarkedet vokser kontinuerlig, men det er hardt å konkurrere med Asia. Metallet herfra utgjør en nisje som inngår i Hydros verdikjede som starter i Vennesla, går innom oss i Tyskland og sendes så videre til Japan, sier styreleder for Vigeland og leder for High Purity Aluminium i Hydro, Volker Stutz.

Han forteller at RTA ønsket å selge fordi aluminium ikke inngår i selskapets kjernevirksomhet.

Konsesjon

Når salget er juridisk avklart, trolig i løpet av sommeren, vil Hydro søke konsesjon for kraftproduksjon i Vennesla.

— Vårt håp er at det er innen dagens lovgivning. Vi sender en søknad og vil innlede en dialog med myndighetene. Vi vil forholde oss til myndighetenes bestemmelser, og hvis vi ikke får konsesjon til å drive alene, vil vi se på andre muligheter, sier Eide.

— Nå som vi eier alene, vil det være enklere å ta steget videre og utvikle ny teknologi enn om vi eier sammen med en ekstern partner. Så nå skal vi jobbe videre med å se på de teknologiske utviklingsmulighetene, sier han.

— Det er moro at Hydro vil satse her. Nå kan det bli enklere å få ny teknologi. Hittil har vi vært eid av to konkurrenter, så nå blir det mer åpent med flere muligheter. Vi har besøkt flere av Hydros fabrikker, og har sett de har det på stell, sier lederne i Vigeland arbeiderforening, Trond-Atle Olsen og Kåre Andor Arntsen.

Verksdirektør Magne Nordvik var bortreist, men administrasjonssjef Kai Ove Erklev er glad for kjøpet.

— Vi har levd godt med Hydro i 11 år. Hydro har vært avtager av alt vi har produsert og det er der vi har hentet hjelp til forskning og utvikling, sier Erklev.