Børser både i Europa, Asia og USA har den siste uken steget til nye historiske toppnivåer.

Rekordlave renter og flere sentralbanker som lar seddelpressen gå ved å trykke opp mer penger for å få fart på økonomien, driver opp børskursene.

Oslo Børs har to ganger denne uken nådd «all time high». Børsoppgangen fortsatte fredag.

Siden årsskiftet har Børsen steget over 12 prosent.

De forvalter en gigantisk «pengesekk»

Midt i børsoppgangen kommer IMF-rapporten som viser att «pengesekken» til store investorer på børsene som hedgefond, pensjonskasser og statlige investeringsfond som det norske Oljefondet, har vokst med 40 prosent de siste ti årene.

Disse fondene er blant de store aktørene som bidrar til å drive opp kursene på verdens børser.

Ifølge IMF forvalter de totalt 76.000 milliarder dollar (614.000 mrd. kr). Det er omtrent på størrelse med verdensøkonomi målt som summen av all produksjon (bruttonasjonalproduktet) i alle verdens land.

En stor del av de pengene som fondene forvalter, brukes til å kjøpe og selge verdipapirer som aksjer og obligasjoner (gjeldspapirer). I oppgangstider bidrar dette til å drive opp aksjekursene og prisene på andre verdipapirer.

Advarer mot ny global finanskrise

Omvendt kan kapitalforvalternes salg i nedgangstider utløse panikk i markendene og forsterke nedgangen, og i verste fall utløse nye globale finanskriser som verden opplevde i 2008. Det er det siste som bekymrer IMF.

Pengefondet mener de store fondsforvalterne derfor bør reguleres strengere slik det skjedde med de globale storbankene etter finanskrisen.

Blant annet anbefaler IMF å innføre stresstester av fondene på samme måte som bankene jevnlig blir underkastet. Slike tester skal avdekke om bankene har tilstrekkelig egenkapital til å tåle nye finanskriser og nye, store utlånstap.

Forslagene fra IMF fremkommer i den toårlige Global Financial Stability Report som legges frem før de såkalte vårmøtene i IMF og søsterorganisasjonen Verdensbanken i Washington i neste uke.

USA er nok en gang «lokomotivet»

Den globale børsoppgangen de siste månedene har i stor grad vært drevet av ny økonomisk oppgang og ny optimisme i amerikansk næringsliv.

Den største kapitalforvalteren, amerikanske BlackRock, forvalter alene 4700 milliarder dollar (38.000 mrd. kr) — seks ganger mer penger enn det norske Oljefondet.

Teknologibørsen Nasdaq i New York har denne uken passert den forrige toppnoteringen som ble satt i år 2000, like før den såkalte såkalte dotcomboblen sprakk.

Også de to andre toneangivende børsindeksen på Wall Street - Dow Jones-indeksen og Standard & Poor's 500-indeksen - beveger seg på historisk høye nivåer.

Dow Jones-indeksen passerte 18.000 poeng for første gang lille juleaften i fjor og S&P 500-indeksen var over 2000 poeng for første gang i månedsskiftet februar-mars.

Kriserammede Europa henger med

I Europa har Stoxx 600-indeksen, som viser kursutviklingen for 600 børsnoterte selskaper i 18 vesteuropeiske land, blant dem Norge, også satt ny rekord denne uken. Aksjekursene i disse selskapene har steget med nesten 20 prosent siden årsskiftet.I Asia nådde børsen på Filippinene nye rekord denne uken.

Tokyo-børsen nådde denne uken det høyeste nivå på 15 år.