Ikke mange timene etter at matindustrien har lagt frem sin rapport hvor konklusjonen er at matkjedene tar seg mer betalt enn det er grunnlag for fra matprodusentene, kommer handelen med sin rapport.

Ikke overraskende konkluderer den i stikk motsatt retning:

— Det ser ut som om matindustrien bidrar til økte matvarepriser, dersom vi ser over lang tid. Vi ser ikke det tilsvarende bildet for handelen, sier forsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

For kortsiktig

Han har sett på offentlig tilgjengelige tall fra 1995 og konkluderer med at matindustrien som Orkla, Tine, Mills og andre store matproduksjonsselskaper har økt bearbeidingskostnadene.

Han legger frem sine funn klokken 11 tirsdag, bare to og en halv time etter at Dagligvareleverandørenes forening (DLF) la frem sin rapport fra Oslo Econimics.

— Undersøkelsen DLF kommer med, tar for seg tall fra mai 2011 til 2014. Det er for kortsiktig, mener jeg. Dessuten er det kritikkverdig at de ikke legger frem tallmaterialet rapporten er basert på, slik at rapporten kan ettergås, sier Pettersen til Aftenposten.

Til tross for kritikken presiserer han at DLF reiser noen viktige problemstillinger.

Kritisk til Konkurransetilsynet

— Men dette forutsetter at DLF drøfter forskjellene mellom det bildet de tegner og det bildet offentlige tall viser, sier Pettersen.

Han mener det nå er på tide å se på produktivitetseffektene og forstå konsekvensen av de rammebetingelsene industrien arbeider under.

Han er også kritisk til Konkurransetilsynet:

— Konkurransetilsynet sitter med avtaler og informasjon som betyr at vi kan forvente at de skal kunne redegjøre for hva som skjer i bransjen. Jeg er redd for at vi har for lite innsikt i hvordan Konkurransetilsynet følger opp dette markedet. Nå forventer jeg et tydeligere Konkurransetilsyn, sier Pettersen.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!