I seks år samarbeidet de 11 yogurtprodusentene om prisene i Frankrike. Nå har myndighetene slått hardt ned på kartellvirksomheten, skriver BBC.

De 11 produsentene samarbeidet fra 2006 til 2012 da den franske produsenten Yoplait meldte fra til myndighetene. Yoplait var den eneste som slapp unna bøter, mens Lactails ble idømt den største boten på 500 millioner kroner.

Flere vil anke

Selskapet sier i en kommentar at de har fulgt alle lover og at boten overdriver alvoret i det som skjedde. De kommer til å anke boten. Også Laiterie de Saint Malo, som har fått en bot på 2,7 millioner kroner, kommer til å anke dommen.

I Norge produseres Yoplait på lisens av Fjordland, et av selskapene Tine Meierier eier.

Yoplait slapp unna bøtene fordi de meldte fra til myndighetene og bidro med fellende bevis mot de andre aktørene. De dokumenterte hvordan de 11 aktørene samarbeidet om når og hvordan mye prisene skulle økes, i tillegg til at de også samarbeidet om hvor mye prisene skulle opp.

Flere av aktørene har sagt de vil anke bøtene.

90 prosent av markedet

Totalt representerte de 11 anklagede selskapene 90 prosent av det franske markedet.

Ifølge dommen samlet toppsjefer i yoghurtselskapene seg i hemmelighet via telefonnummere som var opprettet for dette formålet. De møttes på hoteller og til og med på den berømte cafeen Le Chien qui Fume i Paris.