Lærernes arbeidstid er allerede et tema. KS og Utdanningsforbundet står på hver sin side i synet på hvor lang fast arbeidstid lærerne skal ha på skolen.

Og nå varsler Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, at arbeidstid også vil bli et tema i lønnsforhandlingene for norske industriarbeidere. Den såkalte normalarbeidsdagen til de fleste industriarbeiderne er fra 06.00 til 17.00. Ifølge Dagens Næringsliv vil Lier-Hansen utvide denne normalarbeidsdagen med fire timer — til 21.00. Lignende krav har Norsk Industri fremmet også tidligere, til sterke protester fra motparten.

Ubekvem arbeidstid

Norsk fagbevegelse vil generelt beskytte arbeidstidsbestemmelse i tariffavtalene, som ofte begrenser arbeidstiden mer enn arbeidsmiljøloven. Lengden på normalarbeidsdagen danner utgangspunktet for når på dagen man i hovedsak jobber, og arbeid utenom den definerte normalarbeidsdagen utløser tillegg.

Førstkommende mandag starter årets lønnsoppgjørmellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Lier-Hansen begrunner sitt krav om forlengelse av normalarbeidsdagen med at industriarbeidere i økende grad har fravær for f.eks. å følge barn til lege, og at dagens avtale i industrien medfører overtid hvis de skal ta igjen dette og jobbe etter 17.00. — Vi må ha en fleksibilitet så en industriarbeider må kunne ta igjen arbeidstid uten at det regnes overtid, sier Lier-Hansen.

Han betrakter det som rimelig å innføre en normalarbeidsdag fra klokken 06.00- 21.00. ## Kompensasjon

Definisjonen av normalarbeidsdagen er ikke entydig. Et FAFO-notat viser dette.

Men en utvidelse vil gi arbeidsgivere større fleksibiltet til å bestemme når på dagen folk skal jobbe. Det vil kunne føre til bedre utnyttelse av produksjonsutstyr.

De fleste har en arbeidstag på 7,5 timer. Jobber man mer enn dette, kan man få overtidsbetalt, eller beregnet mertid som f.eks. kan avspaseres. Dersom de 7,5 timene er lagt til tider av døgnet utenfor den såkalte normalarbeidsdagen, får man tillegg : kompensasjon for ubekvem arbeidstid.