— Knallbra!

Siri Krogh beundrer keyboardet hun har pakket ut av esken. Hun og lærerkollega Ida Haukenes bruker vinterferiens første dag til å oppgradere musikkrommet på Haugerud ungdomsskole i Oslo med 15 nye, elektriske pianoer.

— Jeg har fire rettebunker hjemme også, forteller Hauknes.

Som Aftenposten skrev mandag, vil Kommunesektorens Organisasjon (KS) at rektorer skal kunne innføre vanlig kontortid for lærere.

Men på Haugerud har lærerne og ledelsen sammen gått inn for mer kontortid. Det er riktignok ingen som pålegger Hauknes og Krogh å være på jobb i vinterferien. Men de må være der 35 av ukens 43 arbeidstimer, som betyr omtrent fra ni til fire alle skoledager. Det er snaut fire timer mer enn ved de fleste ungdomsskoler. Lærerne har også sagt ja til flere planleggingsdager.

Skolen har tidligere slitt med dårlig læringsmiljø og svake resultater. Mer kontortid var et av tiltakene skolen satte i gang. Lærerne har fått mer tid til elevene og samarbeider mer. Da blir det lettere å lage felles rammer for undervisningen.

Mindre konflikter

— Før kunne man bruke ti minutter på å få elever til å ta av capen. Nå begynner alle timer på samme måte, og de samme reglene gjelder for alle. Det skaper mindre konflikter. Før kunne vi løpe rundt å lete etter lærere, og plutselig kunne vi finne ut at de hadde dratt hjem, sier Hauknes, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet på skolen.

Hvert år stemmer lærerne over om de vil fortsette ordningen. Forrige gang sa nesten alle lærerne ja.

Oslo-skolene blir ikke rammet av en eventuell konflikt mellom KS og Utdanningsforbundet fordi Oslo er et eget tariffområde. Men også i Oslo skal det til våren forhandles om ny arbeidstidsavtale. Skolebyråd Anniken Hauglie (H) sier langt på vei at også Oslo ønsker seg de samme endringene som KS.

Vil gi mer makt til rektorene

— Mitt utgangspunkt er at både arbeidsgiver og de ansatte har et felles mål i at lærerne er mest mulig til stede på skolen når elevene er der. Vi ønsker at rektorene skal ha mer styringsrett over lærernes arbeidstid, sier hun.

Hauglie sier at prosessen i Oslo vil gå uavhengig av hva som skjer hos KS.

— Jeg synes ikke det er helt riktig at alle lærere skal ha samme antall timer til fritt arbeid, uavhengig av hvilke utfordringer de har, sier hun.

— Jeg vil ikke starte forhandlingene i media, og synes det er utrolig merkelig at kommunen gjør det, svarer Terje Vilno, leder i Utdanningsforbundet i Oslo.

Men han understreker at Utdanningsforbundet har samme tilnærming til lærernes arbeidstid i Oslo som i de øvrige forhandlingene.

Det betyr fare for lærerstreik også i hovedstaden.

KS mener at dagens arbeidstidsavtale er for rigid, og at det er for lett for lærerne å nedlegge veto mot ordninger som Haugerud har innført. Da protesterer Haugerud-lærerne.

— Jeg vil ikke at rektors styringsrett skal utvides. Det er ikke vanskelig å få til en avtale som vår innenfor den nåværende arbeidstidsavtalen, sier Ida Haukenes.