Nå lanseres mye av det som skal prege butikkhyllene frem til høstkolleksjonen presenteres. Retrobølgen har gjort at bruktfunn, relanserte designprodukter fra 60-/70-tallet og nyskapninger i retrostil er blitt så å si dagligvarer for mange nordmenn på handletur . Som liker å finne godbiter å samle på.

Vi omgir oss gjerne med skandinavisk design – og design fra hele Norden. Mye fint kommer jo fra Finland, en designnasjon i særklasse.

Blågrønt og metall

Vi ser at det i vår ofte går i blågrønt, som varslet for 2014. Blått, grønt, grått, gult og oransje er populære farger på det som er skapt nå – i hvert fall på glass og stentøy.

Og så er metall i skuddet! Gamle, ærverdige Skultuna har hentet inn toppdesignere til å sette sin signatur på klassiske produkter som blomsterpotter og knagger i blankpolert eller børstet messing. Magnor sender ut en minivariant av blomsterdekoratør Finn Schjølls populære "Boblen"; nå er den munnblåste glassvasen håndmalt i trendy, metalliske farger. Gull, sølv, kobber.

Ny, norsk glassdesign

Glassverket ved svenskegrensen satser også på ung, norsk design. Industridesigneren Ann Viola Ulvin er en nykommer, som har signert munnblåste trendvaser i friske farger i serien Vega. Og Kristine Five Melvær – som har mastergrad i både industriell og grafisk design – har kreert kunstglassvasene "Dew". De er munnblåst i tykt glass med matte, sandblåste striper på utsiden.

— Det gir tekstur til vasene og skaper liv i fargen på innsiden. Vasene er inspirert av blomsterløk – og dugg, sier designeren. Hun har tidligere laget arbeider som har representert Norge på utstillinger ute i verden.

Vase og lykt

Nå har hun dessuten skapt en lykt i to deler som også kan brukes som vaser eller beholdere. Det multifunksjonelle designobjektet står fint i compact living-trenden.

— Her har jeg lekt med farger. Jeg ville ha en lykt som gjør mer ut av lyset og skaper hygge. "Multi" gir et spesielt lys fordi den lille lykten innerst har en opal farge, mens den ytterste har en annen, transparent farge. De finnes i flere fargekombinasjoner, sier Kristine Five Melvær.

Hun er ikke alene om å lage lysholdere. Det er en type gjenstand som går rett hjem her i landet, hvor bruken av levende lys pr. innbygger ligger på verdenstoppen.