Når han nå skal etablere seg i egen bolig i hjembyen Oslo, vil han bruke mye ull der.

- Det er slitesterkt, naturlig og bærekraftig. I innredningen vil jeg ha naturmaterialer som kan resirkuleres.

— For meg som ung designer er det naturlig å stille miljøkrav til produkter vi omgir oss med. Vi tenker på hele syklusen, ikke bare bruksperioden av produktets levetid, sier han.

Lager ullplater

Sammen med Birgitte Linde Røsvik, som også har en mastergrad i industriell design fra NTNU i Trondheim, har han han holdt på i det skjulte med å utvikle og produsere ullprodukter som skal lanseres under arrangementet Designers Saturday denne helgen.

I første omgang handler det om akustikk og lyddemping; om plater i ren ull som kan henge ned fra taket og derfor ikke behøver stives opp, og som kan settes sammen til hele vegger i kontorlandskap eller private rom. Flere typer produkter kommer etterhvert.

- Har dere gjort noen spennende forskningsfunn?

- Vi undersøkte muligheter for bruk av grovere ull, den som er for grov til bekledning og kroppsbruk, og fant ut at den egner seg til dels bedre til støydemping enn tradisjonelt utstyr. Det var opphav til produktet vårt, moduler av tovet ull laget i Mongolia. Vi vant en forretningsidékonkurranse og reiste dit for premiepengene, både fordi vi så at det ville bli for dyrt for oss å lage platene her og fordi det trengs arbeidsplasser der.Det går med ull fra to sauer til de fire lag med kardet, tovet ull som hver plate består av. Det er grov ull med veldig tykke fibre som mongolene sliter med å få omsatt, men den gir et naturlig preg på platene som vi synes er lunt og godt.

Dette er manuelt fremstilt filt utviklet av oss for å få riktig blanding, forteller Mats Herding Solberg.

- Filt er på stigende kurs som trekk på sittemøbler, og kommer nå altså på andre bruksområder?

- Ja, filt brukes i ulike interiørløsninger og kommer snart for fullt fra store kontorinnredningsprodusenter i Sverige, Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland. I Norge skjer det ikke mye på den fronten, men det kommer også. Ullfilt er et levende materiale som gir umiddelbar effekt, som støydemper og lunende element. Det har også en antiallergisk effekt i et rom, hvor det ofte svever tekstilstøv av korte fibre fra kunststoffer, som kan skape mye irritasjon. Ullfilt må ikke forveksles med moderne plastfilt, som både føles som og ser ut som ull, og som også kommer som et skudd på støydempingsfronten nå. - Flere funn på ullfronten?

- Evnen til å regulere fuktighet på kroppen er velkjent, men ull kan også fungere som fuktbuffer i et rom og holde på fukt i sin egen vekt. Den trekker til seg fukt som følger med folk inn i rommet. Langfibret ull er ekstra slitesterk. Vi har funnet ut at man også kan koke ull. I stille vann. Ikke med bevegelse i vasketrommel, da tåler den kun 30 grader. Ull kan altså steriliseres, og det betyr at den kan brukes i nye miljøer — for eksempel på institusjoner, sier designeren, som stiller ut på Kunsthøgskolen i Oslo kommende helg.

Les mer om arrangementet Designers Saturday/Public Sunday på designerssaturday.no