Mange populære gjenstander fra disse årtiene finnes kun på bruktmarkedet. Like kjært som vintage er det ikke for alle, men for mange er det en glede at designvarer av fin gammel årgang er å få kjøpt flunkende nye i butikk. Og at det stadig kommer nye objekter i retrostil.

Enkelte klassikere fra siste halvdel av forrige århundre har vært der hele tiden. Andre er satt i produksjon igjen, ofte med små forbedringer eller endringer. Dette skjer særlig i møbel-, tekstil— og tapetproduksjonen, og innen kjøkkenutstyr, glass- og stentøy. Det gjelder også designobjekter til dekor i hjemmet; for eksempel fugle- og dyrefigurer i tre, keramikk eller glass.

Andre boller

Gjenbruk kan lønne seg på ulike vis. Gamle mønstre som ikke lenger er beskyttet, kan få et nytt liv på andre varer. Det er det ekstremt populære Lotus-mønsteret fra Cathrineholms emaljekjeler- og boller et aktuelt eksempel på. I samarbeid med den norske kunstneren Arne Clausens familie har Lucie Kaas produsert en kolleksjon med boller i keramikk, som ble en bestselger til jul - og er det fortsatt. Det kommer stadig boller i nye farger på forskjellige størrelser.

Mange oppsøker loppemarkeder, brukthandler og nettsteder for mer eller mindre gode funn, andre synes det er mest fristende å kjøpe ubrukte varer — særlig når det gjelder dekketøy. Det er april og tid for lopper, men også for vårnyheter i butikkene. Ikke minst i glassmagasiner og andre utstyrsforretninger her i Norden. De er fulle av gamle og nye bestselgere fra norske, svenske, finske, danske, nederlandske og tyske firmaer som kjenner sitt (ganske kresne) publikum.

Smørbokser

Produsentene har selvsagt fersket hva som er populært, og for tiden kan det se ut til at mange av dem er mer tilbakeskuende enn fremadrettet og trendsettende i sine kolleksjoner: Det bugner av former og farger fra 50-, 60— og 70-tall. Samt av gjenstandstyper som har vært ute av bildet noen år. Smørbokser i stentøy, for eksempel. Som de matbevisste fyller med godt smør fra små leverandører.Alle bilder er tatt hos Backe i Grensen.