De siste årene har jeg bodd i både Moskva og London og brukt metroen aktivt. Istedenfor å lese avis eller skule olmt på de andre passasjerene, er fikling med mobilen blitt hovedaktivitet nummer én.

Da jeg kom hjem til Oslo i fjor sommer og begynte å ta trikken til jobb, var to forskjeller fra utlandet særlig merkbare:

  • Nordmenn smiler betydelig mer når de tar offentlig transport enn briter og (særlig) russere.

  • Utrolig mange sitter og holder på med en Iphone.

Hvorfor er det slik? For å ta det siste først: En viktig grunn er at oslofolk ikke trenger å jobbe særlig lenge for å få råd til en Iphone. En person med gjennomsnittslønn (etter skatt) må jobbe rundt 36 timer for å kunne kjøpe en Iphone av typen 4S, viser tall fra den sveitsiske banken UBS. I Moskva må man for eksempel legge ned over tre ganger så mye tid på arbeidsplassen.

435 timer i Manila

Tar du offentlig transport i Manila, hovedstaden på Filippinene, er sannsynligheten liten for at du har medpassasjerer med Iphone. Der må man jobbe 435 timer – 12 ganger mer enn i Norge. 435 timer tilsvarer 58 norske arbeidsdager.

Øystein Kløvstad Langberg er økonomijournalist i Aftenposten. Han er fast bidragsyter til spalten «Statistisk sett». Foto: Signe Dons

– Statistikken uttrykker forskjeller i det vi økonomer kaller realinntektsnivå, sier Ingvild Almås, førsteamanuensis i utviklingsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.– Istedenfor å sammenligne lønninger direkte, ser man på hvilke varer og tjenester folk kan kjøpe for inntekten sin i landet hvor de bor. Dette gir et bedre bilde av forskjeller i levestandard, sier hun.

Hadde folk bare konsumert Iphone og ingenting annet, kunne vi sagt at nordmenn var 12 ganger rikere enn filippinere.

– Men slik er det selvfølgelig ikke, og trolig er prisen på Iphone helt uinteressant for de fleste som bor i Manila. Der er betydningen av basale varer som mat og klær mye viktigere.

Klokkerent i Moskva

Selv om forskjellene i levestandard mellom fattige og rike land er stor, er den trolig noe mindre enn det som kommer frem i Iphone-statistikken.

– Det er ikke så store forskjeller i prisen på en Iphone globalt. Andre varer, som mat og tjenester, er ofte betydelig billigere i fattige land enn i rike. Derfor blir nok forskjellene større i denne statistikken enn hvis en hadde fokusert på andre varer eller tjenester av mer lokal art, sier Almås.

Nordmenns høye inntekt er en viktig forklaring på den utstrakte Iphone-bruken på trikken her hjemme. Om vi også smiler mer fordi vi er rike og har Iphone, er mindre klart.

Én ting er imidlertid sikkert: Smilingen på trikken skyldes neppe Oslos punktlige kollektivtransport. Metroen i Moskva går nemlig som en klokke, men ingen synes å være særlig fornøyd av den grunn.

«Statistisk sett» er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin.