— Støtten går til å vurdere hvilke endringer som må gjøres på fabrikken, hva det vil koste, og om det er grunnlag for å gjenåpne den med helt ny teknologi. Nå får vi grunnlag for å vurdere om en investering på Herøya vil bli lønnsom, sier Inge Grubben-Strømnes, administrerende direktør i Elkem Solar, i en pressemelding.

Som Fædrelandsvennen meldte tidlig i september, vil Elkem Solar overta fabrikkanlegget som har ligget tomt og nærmest spøkelsesaktig siden Rec gikk konkurs i 2012. Da anlegget stod klart to år før, hadde det kostet 2,5 milliarder kroner.

Penger til «takst»

Kjøpet betinget imidlertid at Elkem Solar kunne bruke seks måneder på å få oversikt over anleggets tilstand, og hva som må gjøres med det. Elkem Solar-ledelsen kom med klare signaler om at «virkemiddelapparatet» - Innovasjon Norge, Siva, Enova, Nav og andre - ble forventet å bidra til arbeidet med «taksten».

Nå kommer altså gladmeldingen.

— Elkem Solar ønsker å ta i bruk energieffektiv teknologi. Svarer den til forventningene, kan den bidra til at verdens solcelleproduksjon blir renere, sier markedssjef for industri i Enova, Oscar Gärdeman, i mandagens pressemelding.

Bare begynnelsen

Å gjenåpne fabrikken med ny teknologi vil kreve investeringer på flere hundre millioner kroner. Så på nytt utfordres både Enova, Innovasjon Norge, Nav, Vekst i Grenland og andre aktører innen det nevnte «virkemiddelapparatet.

Siva har allerede stilt seg bak prosjektet og skal eie fabrikklokalene.

Elkem Solars verksdirektør Geir Ausland (t.v.) og Inge Grubben-Strømnes foreviget ved en tidligere, oppløftende anledning. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

— Vi vil trenge støtte til gjenåpning av fabrikken, både til teknisk oppgradering og utvikling, men også til rekruttering og omskolering. Vi håper å kunne skape nye arbeidsplasser på Herøya, sier Geir Ausland. Han er verksdirektør for Elkem Solar og den som også skal sørge for å få anlegget på Herøya i sving igjen, dersom det blir beslutningen.

Kristiansand, Herøya og Singapore

— Vi ser for oss at én halvdel av produksjonen fra Elkem Solar i Kristiansand sendes til Herøya for omstøping til silisiumblokker, den andre halvparten til søsterbedriften i Singapore for videreproduksjon til paneler. Spørsmålet er om Elkem Solar klarer å produsere nok; det kan godt ligge an til utvidelser i Kristiansand, sa Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar til Fædrelandsvennen i september.

— Elkem Solar produserer superrent silisium. Det første kunden gjør med leveranser fra oss, er å støpe silisiumblokker, som deretter kuttes opp i tynne skiver, såkalte wafere. De brukes i solcellepaneler. Kan vi få kontroll over støpeprosessen også, kan vi tilpasse den vår egen prosess, har Geir Ausland tidligere forklart.

Ambisjonen er å starte produksjon på Herøya medio 2016. Tidligere er det antydet 70- 80 nye arbeidsplasser. Til sammenligning: Da Rec gikk konkurs, hadde fabrikken 700 ansatte.

På dette Stormberg-taket vil Steinar J. Olsen montere solceller. Kanskje. For støtteordningen ser ut til å falle bort. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

Men ikke StormbergMens Elkem Solar opplever at det offentlige åpner portemoneen, skjer det motsatte for tur— og sportstøyprodusenten Stormberg. Gründer Steinar J. Olsen vil bruke 3,2 mill på solceller på taket av det store Stormberg-bygget i Sørlandsparken og håpet å komme inn under støtteordningen «grønne sertifikater». Men den gang ei. Ifølge Dagens Næringsliv vil Norges vassdrags- og energidirektorat kutte støtten til selskaper som kun produserer energi til eget bruk.

— Kommersielt lønnsomt blir det ikke i noe tilfelle, men definitivt klimavennlig. Og vi vil gjerne bidra til at markedet for solenergi begynner å fungere like godt i Norge som i nabolandene, sa Steinar J. Olsen til Fædrelandsvennen i september. Nå sier han dette via DN:

— Det kan virke som om det norske systemet rett og slett favoriserer opprettholdelsen av vannkraft som energikilde.