— Vi har besluttet å starte produksjon i fabrikken på Herøya. Vi videreutvikler vår fornybare teknologi, sier administrerende direktør i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes, i en pressemelding.

I august 2012 gikk Rec Wafers milliardfabrikk på Herøya i Porsgrunn konk etter et kort, men hektisk virke. Rundt tusen mennesker ble direkte og indirekte rammet. Siden lå anlegget der som Norges dyreste spøkelsesfabrikk. Som Fædrelandsvennen rapporterte sent i januar, virker det som om de ansatte bare var ute på en firmafest. Alt var som den dagen dørene stengte.

Enova blar opp

Men noe aktivitet har det allikevel vært, fra august 2015. Da rykket et lite mannskap fra Elkem Solar i Kristiansand og begynte å snuse på fabrikken. Statlige Enova bidro med 7,6 millioner kroner til en «takst» over hva som måtte gjøres for å få den i operativ stand igjen.

Dette er Rec-fabrikken på Herøya som Elkem Solar har bestemt seg for å overta og ruste opp igjen etter konkursen i 2012. Anlegget omfatter til og med en park og kontrasten til Fiskaa er slående. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Nå har Enova bladd opp 72 millioner kroner til. Det holder for at Elkem Solar går i gang med en oppgradering som vil koste i størrelsesorden 200 millioner kroner. «Satsingen på Herøya vil styrke vår eksisterende produksjon og vil inngå i verdens mest energi— og kosteffektive verdikjede for solceller», som Grubben-Strømnes uttaler i pressemeldingen.

70 jobber

Dermed starter jakten på rundt 70 gode medarbeidere.

— Til de fleste funksjoner som er i en fabrikkorganisasjon: ledelse, skiftoperatører, prosessingeniører og støttefunksjoner, uttaler fabrikkdirektør Geir Ausland i samme pressemelding.

Tanken er at halvparten av Elkem Solars produksjon av solcellesilisium skal bearbeides videre på Herøya. Og etter planen starter produksjonen i løpet av andre halvår 2016.