• I går brakte vi tilstandsrapporter fra hele Node-klyngen og en oversikt over hvordan bemanningen har utviklet seg det siste året. Oppsummert: Det er blitt 2500 færre ansatte og ytterligere 1200 har mottatt oppsigelser.

• I dag tar vi for oss noen av historiene og personene bak selskapsnavnene. Vi forteller om en it-mann som var innleid hos NOV, og vi bringer eksempler på bedrifter som klarer å videreutvikle seg i disse vanskelige tidene.

— Vår løsning er billigere å bygge og drifte enn tradisjonelle boretårn, som jo bare er en «marinisering» av landborerigger. Castor Drilling Tower øker effektivitet og sikkerhet, frigjør plass på boredekk og bedrer fartøyets stabilitet gjennom å senke tyngdepunktet, forklarer Øyvind Vaagland Reiten og Paal Anders Taraldrud - to tydelig engasjerte teknologer i Castor Drilling Solution i Sørlandsparken.

Hoppet av

Det nærmer seg fire år siden at de to og fire andre, faglige sjelefrender hoppet av trygge jobber, fikk med seg verftskonsernet STX og satte i gang med å pønske ut glupe ting som har med offshore boring å gjøre.

Siden har noen få til blitt med på laget, deriblant Magne Kristiansen - mest kjent som Start-boss, men egentlig en mann med solid bakgrunn fra grenselandet mellom shipping, offshore og finans. I tillegg til å gå inn som medeier, er han også blitt styreleder.

F.v. Magne Kristiansen, Øyvind Vaagland Reiten og Paal Anders Taraldrud. Castor Drilling Tower-løsningen er det først og fremst Taraldrud som har pønsket ut på kvelds- og nattestid. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Castor-produktet som har vekket mest oppsikt er nevnte Castor Drilling Tower. Det ser ut som et vindmølletårn og kan senkes ned som et teleskop. Boremaskin, løftesystemer og mye annet som er tungt og tradisjonelt befinner seg oppe i tårnet, er lagt ned i skroget.— Den har innbrakt heder på offshoremessen i Houston og har gitt oss tilgang til toppsjefene hos flere av de ledende verftene. Castor Drilling Tower er fremtidens løsning, sier Magne Kristiansen.

- God, salgbar teknologi

- Men ingen bygger jo boreskip eller -rigger?

— Overkapasiteten ville ha vært der selv med en oljepris på 100 dollar. Nå har vi utviklet salgbar, god teknologi. Mens vi venter på at markedet skal løsne igjen, overlever Castor Drilling Solution på å selge konsulenttimer. Det skal fortsatt foretas oppgraderinger og modifiseringer, fastslår Kristiansen.