— Ja, vi legger hodet på blokka. Vi har forpliktet oss til å skaffe 20 store båtlass med flis til Dong Energys varmekraftverk i Skærbæk i Danmark. Det betyr at vi må få tak i tilstrekkelige mengder «lavsortiment» trevirke: lauvtrær, små trær og tretopper fra hogst- og ryddejobber, pluss overskuddsmateriale fra sagbruk. Og ikke minst må det skje til rett pris. Går det bra, åpnes store utvidelsesmuligheter, pluss at vi skaper etterspørsel etter en del av produksjonen i skogen som ikke har noe marked i dag. Ofte blir det bare liggende og råtne, sier Ole Kristian Hodnemyr.

Han er daglig leder for Norsk Biobrensel AS og Norsk Energigjenvinning AS, to datterselskaper innen konsernet NEG AS, med hovedkontor og produksjonsanlegg på Mjåvann Industriområde. Og han snakker altså om avtalen til 30 millioner kroner med Dong - et slags dansk mini-motstykke til Statoil.

Faser ut kull og gass

— Danskene faser ut kull og gass til fordel for biobrensel. Alene i Skærbæk vil de trenge 10-15 ganger så mye flis som vi har inngått avtale om; vi er bare én av flere leverandører, forteller Peter Thyssen. Han er daglig leder for NEG AS og følgelig konsernsjef. Og riktignok lyder han avslepet, men fortsatt røper språket hans danske bakgrunn. Både han og Ole Kristian Hodnemyr har for øvrig en fortid fra papirprodusenten Hunsfos.

— At Norge ikke satser på biobrensel, all skogen til tross, skyldes billig vannkraft, kommenterer Hodnemyr.

Rydder skog

Tredjemann som stiller opp for Fædrelandsvennen er Fredrik Pedersen, miljøleder hos NEG Skog AS. Han kan berette om en annen, om enn beslektet aktivitet innen det Agder Energi-dominerte NEG-konsernet:

— Vi er i ferd med å avslutte ryddingen av en åtte-ni kilometer lang trasé for ny E18 mellom Arendal og Tvedestrand. Vi har felt og kjørt ut absolutt alt av trevirke over bakken fra en flate på totalt 2000 mål. En del er gått til tømmer, noe til massevirke og resten går inn i flisleveransen til Danmark, sier Pedersen.

At Sørlandet gror igjen, er trioen skjønt enig om. Også derfor legger de vekt på å lykkes med flis-forsøket.

— Avtalen er slik utformet at vi kan øke volumet dersom det går bra, eller trappe ned dersom det motsatte skjer, forteller Ole Kristian Hodnemyr. Han legger til:

— Satsingen gir også økt aktivitet for tømmerterminalene, særlig i Mandal havn og havna i Eydehavn.

Flis omtrent som i denne haugen sklal til Danmark. F.v. Ole Kristian Hodnemyr, Peter Thyssen og Fredrik Pedersen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

AT Skog positivNEG-konsernet driver altså ute i skogen selv, via NEG Skog AS. Men at det skal skaffe nok flis til Skærbæk-kontrakten, er ikke realistisk. Den virkelig store aktøren på Sørlandet, samvirkeorganisasjonen AT Skog, må også inn.

— Ja, vi ønsker å bidra. Det er viktig at flere står bak her, bekrefter administrerende direktør Anders Roger Øynes.

— Det må skje en prisdannelse som snaut nok finnes i dag. Hvordan?

— Å, vi selger til høystbydende. Men litt forhandling blir det vel også, antyder Øynes.

Biokarbon ett stepp videre

I det Fædrelandsvennen drar ut til Norsk Biobrensel på Mjåvann, tikker denne e-posten inn fra Alf Holmelid: Hei, SV får (...) fleirtal i Stortinget (mot regjeringspartia sine stemmer) for eit forslag om å gi støtte til eit fullskala anlegg for biokarbon for metallproduksjon. Dette er noko Elkem og Eyde har jobba med lenge som ein del av ein berekraftsstrategi, og som no kan bli realisert.

Ole Kristian Hodnemyr i Norsk Biobrensel er selv involvert i den faglige utviklingen.

Eyde-klyngens biokarbonprosjekt er interessant. Det er én av flere, beslektede satsinger som har skutt fart de siste tre-fire årene. Det er fortsatt en lang vei å gå før norskprodusert trekull kan erstatte fossilt kull og koks i metallproduksjon, men som sagt: Det er interessant.

Pen bonitet

Som nevnt over er NEG-konsernet dominert av Agder Energi på eiersiden. Gjennom Agder Energi Venture AS har AE 67 prosent av aksjene. Gründerbrødrene Geir Kåre og Ole Thorsland - praktikere fra Åseral - sitter nå på henholdsvis 15 prosent og åtte prosent.

Virksomheten ble etablert i 1999 og har vokst med pen bonitet - så også i 2015, som regnskapsgrafikken viser. Nå drives det med et bredt spekter bioenergi-relaterte aktiviteter som mottak og kverning av rivningstrevirke, hugging av rundvirke, produksjon av og handel med brenselflis, biobrensel og husdyrstrø. I tillegg driver NEG-konsernet med tradisjonelt kjøp og salg av tømmer.

I tillegg til hovedkontoret på Mjåvann, er det flere avdelinger i Norge og Sverige, pluss at mobile fliskverner fraktes rundt til hogst- og ryddeområder.

NEG AS (konsern)
20152014
Inntekter233,6209,7
Ord. avskrivninger14,814,9
Driftsresultat14,39,6
Resultat før skatt11,37,8
Anleggsmidler68,574,9
Omløpsmidler69,953,2
Egenkapital38,329,7
Langsiktig gjeld54,250,9
Kortsiktig gjeld45,847,5
Utbytte/konsernbidrag0,00,0
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningKK
BetalingsevneJK
EgenkapitalandelJJ
Antall årsverk4744
Alle regnskapstall i mill. kroner