Finans— og konsulentnæringen er vinneren i Manpowers måling av arbeidsmarkedet kommende kvartal. Men også industrien gjør det bra.

— Vi har ansatt tre nye hittil i år og venter å ansette ytterligere fire-fem, sier administrerende direktør Pål Søilen i TMF Accepta.

Selskapet leverer tjenester innenfor regnskap og økonomirapportering til små og mellomstore bedrifter. De har spesialisert seg på oljeselskaper, og halvparten av omsetningen kommer fra oljen.

Optimismen TMF Accepta formidler gjenspeiles i resten av finans- og konsulentnæringen.

Les også:

Flere vil ansette

I dag legger bemanningsselskapet ManpowerGroup frem sitt kvartalsvise barometer for arbeidsmarkedet. Manpower har spurt 750 norske bedriftsledere om de vil øke, redusere eller beholde sysselsettingen i andre kvartal. Konklusjonen er at optimismen er på vei oppover.

TMF Acceptas planer for 2014 betyr at antall ansatte øker med mellom en femtedel og en fjerdedel.

Men selskapet ikke alene om å jakte på arbeidskraft som kan jobbe med finanstjenester. Dette er vinnernæringen i Manpowers undersøkelse. Differansen mellom andelen bedrifter som sier de vil øke sysselsettingen og andelen bedrifter som sier de vil kutte er hele 19 prosentenheter innenfor konsulent – og finanstjenester. Det er korrigert for sesongvariasjoner mellom kvartalene.

Det store bildet er at andelen bedrifter som venter å øke er større enn andelen som vil redusere i syv av ni næringer.

— Bildet er mer positivt enn jeg ventet, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

Regnet over alle næringene svarer 8 prosent at de vil ansette flere, mens 2 prosent svarer at de vil redusere antall ansatte i kvartalet april-juni i år. 89 prosent svarer at de forventer uendret sysselsetting i bedriften.

Les også:

Optimismen stiger

Manpower spør bedriftene hvert kvartal. Sett i forhold til den nære fortiden er optimismen stigende.

— Bedriftene ser nå lysere på neste kvartal enn de gjorde i de tre foregående undersøkelsene vi gjorde. Vi må tilbake til siste halvdelen av 2012 for å finne større optimisme i sysselsettingen enn det vi ser nå, sier Brath.

- Men samtidig har det kommer det mange meldinger om nedbemanning i det siste?

— Det stemmer. I lys av dette tror jeg vi trenger et par kvartaler til før vi kan være rimelig sikre på veksten i den fremtidige sysselsettingen, sier hun.

Men hun peker samtidig på at de store bedriftene med mange ansatte er mest synlige i mediebildet.

— Næringslivet består av mye mer enn Telenor, DNB og Statoil. I vår siste undersøkelse svarer ni av ti bedrifter at de vil opprettholde dagens sysselsetting. Det er et godt utgangspunkt for at ledigheten vil holde seg lav også i fremtiden, sier Brath.

Også industrien bra

Søilen i TMF Accepta sier de har god tilvekst av nye kunder.

— Vi får nye norske kunder, og vi får tilført internasjonale kunder fordi vi nettopp er kjøpt opp av et nederlandsk selskap, sier han.

Manpower-sjefen legger til at bank og finans har gjennomgått store strukturendringer, og at det nå kan være behov for å rekruttere ny kompetanse.

Hun er mest overrasket av over at olje- og gassutvinning gjør det såpass bra. Differansen er 8 prosentenheter mellom andelen bedrifter som sier de vil øke sysselsettingen og de som sier de vil redusere den neste kvartal.

Industrien kommer nest best ut med differanse mellom bedrifter med økning og kutt på 11 prosentenheter. Oljevirksomheten er viktig.

— Investeringen på sokkelen er fortsatt høye, selv om den høye veksten har avtatt, sier Brath.

Mange spør

Mange prøver å måle den nære fortiden og den økonomiske fremtidstroen ved å spørre de som har skoen på.

I Norges Banks forventningsundersøkelse er 114 næringslivsledere spurt. Andelen ledere som oppgir at bedriften forventer å ha flere ansatte om ett år synker fra 33,5 prosent i fjerde kvartal i fjor til 26,3 prosent i første kvartal i år. Andelen næringslivsledere som forventer å ha færre ansatte om ett år er 22,9 prosent, mens 50 prosent forventer like mange ansatte om 12 måneder.

Differansen mellom økning og kutt i sysselsettingen er med andre ord rundt 10 prosentenheter. Slik målt er optimismen større enn i Manpowers undersøkelse, mens tidshorisonten er ulik.